Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 1998 - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η απόφαση της καθόδου στις δημοτικέ εκλογές
Η απόφαση της συμμετοχής μου ως υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Καλλιδένδρου στις εκλογές του 1998 πάρθηκε στον αέρα. Και όταν λέω στον αέρα κυριολεχτώ.
Το καλοκαίρι του 1996 επέστρεφα από ένα ταξίδι που είχα κάνει στο Λονδίνο και μέσα στο αεροπλάνο συζητώντας για θέματα της Τ.Α. αποφάσισα την κάθοδό μου στις δημοτικές εκλογές.
Ακολούθησε μια οργανωμένη και συστηματική προετοιμασία η οποία εγκαινιάστηκε με ένα άρθρο μου στην εφημερίδα του Βαλτινού, που είχε τίτλο «Προοπτικές του δήμου Καλλιδένδρου» όπου εξέφραζα τις απόψεις μου και το υπόγραφα ως υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Καλλιδένδρου.
Στη συνέχεια άρχισαν διάφορες συζητήσεις και προσεγγίσεις με ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι έβλεπαν θετικά την υποψηφιότητά μου και αποφάσισαν να τη στηρίξουν. Χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις διαφόρων συντοπιτών όπου με άρθρα τους έπαιρναν θέση και στήριζαν την υποψηφιότητά μου.
Η στήριξη της υποψηφιότητάς μου  βασίστηκε και σε διάφορες συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά.
Από το προσωπικό μου αρχείο που το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από αποκόμματα εφημερίδων και σχετικές φωτογραφίες, συντίθεται παρακάτω και περιγράφεται η διαδρομή της προεκλογικής περιόδου, της θητείας μου ως Δήμαρχος, αλλά και της θητείας μου από την πλευρά της αντιπολίτευσης, στον Καποδιστριακό Δήμο Καλλιδένδρου. 


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βαλτινό», Ιανουάριος 1998


Προοπτικές του Δήμου Καλλιδένδρου
Αγαπητοί μου συνδημότες.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι αποφάσεις μας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πετύχει στον σκοπό της, για να μπορέσει να υπάρξει στον τόπο μας πραγματική ανάπτυξη.
Ανάπτυξη σήμερα είναι μια σύνθετη και ολοκληρωμένη διαδικασία, πολυδιάστατη που στοχεύει στην ποσοτική, ποιοτική, πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Μέχρι σήμερα η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λειτουργήσει αποδοτικά. Όμως με την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας και την χαλάρωση των κάθε είδους συνοριακών διαφορών, τα προβλήματα δεν περιορίζονται πια στο στενό τοπικό περίγυρο και συνεπώς δεν βρίσκουν τη λύση τους μέσα από προσεγγίσεις τοπικού χαρακτήρα.
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος, των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων, τα κοινωνικά ζητήματα και τα ζητήματα παιδείας και δημόσιας υγείας, τα θέματα εξεύρεσης πόρων από καινούργιες πηγές χρηματοδότησης, τα αναπτυξιακά έργα είναι σήμερα τα κυρίαρχα θέματα που ξεπερνούν τις στενές αντιλήψεις και απαιτούν συνολική θεώρηση και σύγχρονη αντίληψη για την αντιμετώπισή τους.
Είναι χρήσιμο να αντιληφθούμε το πνεύμα και τους στόχους των Ο.Τ.Α., οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους οικονομικούς πόρους, θα είναι στελεχωμένοι με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, θα αναπτύσσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς σχεδιασμού και διαχείρισης της τοπικής ανάπτυξης, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών και ποιότητας ζωής στους κατοίκους τους.
Ο Δήμος Καλλιδένδρου, πρέπει να αξιοποιήσει πηγές χρηματοδότησης και να επωφεληθεί από αναπτυξιακά προγράμματα που ήταν απρόσιτα μέχρι σήμερα από τις κοινότητες.
Είναι χρήσιμο να διασφαλισθεί η ψυχική ενότητα και το αίσθημα αλληλεγγύης των κατοίκων των όμορων χωριών που αποτελούν το Δήμο μας.
Η χωροταξική κατανομή των κοινωνικών υποδομών (σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, αγροτικά ιατρεία, χώροι άθλησης, ΚΑΠΗ κ.λ.π.) θα στηριχθούν σε μια προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης των συνενωμένων χωριών, έτσι ώστε οι οικισμοί να ζωντανέψουν μέσα από την ευρωστία και την ποιοτική τους αναβάθμιση και να συγκρατήσουν την πληθυσμιακή αιμορραγία τους.
Το ερώτημα λοιπόν που θα κληθούμε να απαντήσουμε ολόκληρη η τοπική κοινωνία του Δήμου Καλλιδένδρου είναι, Ποιος και με Ποιο τρόπο θα εγγυηθεί την επιτυχία των επιδιωκόμενων στόχων αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας;
Με λίγα λόγια το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο για την ανασυγκρότηση του κράτους στη βάση της αποκέντρωσης και τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού συστήματος της χώρας, με στόχο την «αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου» και αυτό καλείται να το διασφαλίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος.
Στο χέρι της τοπικής κοινωνίας, στον καθένα από εμάς είναι να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, διότι οι αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε τώρα θα επηρεάσουν και τις επόμενες γενεές, για τις οποίες όλοι ευχόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, διαφορετικό από αυτό που σήμερα όλοι βιώνουμε.
Δημήτρης Τσιγάρας
Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Καλλιδένδρου


Δημοσίευμα σε εφημερίδα του Ευάγγελου Στάθη




Περί ζεύξεως και πράξεως στο Δήμο Καλλιδένδρου
Ο Δημήτρης Τσιγάρας είναι ο υποψήφιος εκείνος Δήμαρχος του Δήμου Καλλιδένδρου, ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με την προσωνυμία του συνδυασμού του «ζεύξις και πράξις».
Από την φύση του άνθρωπος ήπιων και χαμηλών τόνων μπορεί να ζεύξει, να συνενώσει δηλαδή και να συμφιλιώσει όλους τους δημότες του δήμου τον οποίο θα υπηρετήσει. Έχει τον τρόπο να προσεγγίζει όλους τους ανθρώπους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του καθόλου τυχόν αδικία, αντιπαλότητα ή ακόμη και εχθρότητα απέναντί του. Φιλήσυχος, φιλειρηνικός και αθόρυβος καθώς είναι, γίνεται περισσότερο συμπαθής και προσιτός σε όλους. Όπλα του η ταπεινοφροσύνη, η ανεξικακία, η καλοσύνη, το χαμόγελο.
Όλα αυτά προοιωνίζουν μιας αγαστή συνεργασία που θα έχει αργότερα με όλους τους δημοτικούς Συμβούλους, «αντιπάλους και μη» με όλους τους δημότες του Δήμου, καθώς επίσης και με όλους τους φορείς που έχουν σχέση με τα πρόσωπα και τα πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την άλλη μεριά είναι ο άνθρωπος της πράξεως. Πράξις γι’ αυτόν θα πει δημιουργία, επιτέλεση έργου, εφαρμογή και εκτέλεση των λόγων και των οραμάτων του. Και οραματιστής είναι ο Δημήτρης Τσιγάρας και την ικανότητα έχει να υλοποιεί τα οράματά του.
Το εγγυάται αυτό η μέχρι τώρα δράση του: εμπνευστής, αρθογράφος και εκδότης της μικρής , αλλά πολύ φιλικής εφημερίδας του, έδωσε με τα γραφόμενά του μια νότα νοσταλγίας στους αναγνώστες του, μια όαση ξεκούρασης από το ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Λάτρης ο ίδιος της ιστορίας και της πολιτιστικής ζωής του τόπου του, έδεσε τους χωριανούς του περισσότερο με τις ρίζες τους και τους έκανε να αγαπήσουν περισσότερο το χωριό τους. Η μικρή εφημερίδα με τα «Βαλτσινιώτικα» ταξίδεψε και στο εξωτερικό για να συντροφεύσει και να ζεστάνει και τους εκεί χωριανούς. Έτσι το χωριό μας έγινε και ευρύτερα γνωστό. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ένας τόσο άοκνος εργάτης του χωριού δεν μπορεί παρά να εργαστεί και για το Δήμο με τον ίδιο ζήλο. Το υπόσχεται αυτό η δίψα του να υπηρετήσει το Δήμο και τους δημότες και μάλιστα αφιλοκερδώς.
Είναι αφιλοχρήματος, γιατί είναι αγνός και άδολος, αφού δεν τον έχουν φθείρει ακόμα τα «πολιτικά». Το έδειξε με τις μέχρι τώρα πράξεις του: «έβαλε και από την τσέπη του» προκειμένου να υπηρετήσει το χωριό του χωρίς κανένα υλικό κέρδος.
Η σχέση του με τον εργασιακό του χώρο, η διαμονή του στην πόλη των Τρικάλων, κυρίως δε η ενασχόλησή του με τα δημοσιογραφικά, τον έκαναν πολύ γνωστό στο ευρύτερο Τρικαλινό κοινό, με αποτέλεσμα η πρόσβασή του σε υπηρεσίες σχετικές με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να είναι πιο ασφαλής και πιο εύκολη.
Δικαίως λοιπόν ο Δημήτρης Τσιγάρας διεκδικεί το αξίωμα του Δημάρχου του Δήμου Καλλιδένδρου, και δικαίως οι ψηφοφόροι θα του το δώσουν.
Στάθης Βαγγέλης


Δημοσίευμα σε εφημερίδα
ΑΕΡΑΚΙ  ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ


Κύριε Διευθυντά.
Κατοικώ στην Αθήνα, κατάγομαι από το χωριό Βαλτινό και ψηφίζω εκεί. Ως εκ τούτου είμαι και μελλοντικός δημότης του Δήμου Καλλιδένδρου.
Με χαρά έμαθα ότι από το χωριό μου Βαλτινό, βάζει υποψηφιότητα για τον Δήμο Καλλιδένδρου ο κ. Δημήτρης Τσιγάρας.
Θεώρησα σωστό να εκφράσω αυτή την ικανοποίηση μου και μέσω της εφημερίδας σας, προκειμένου να τονίσω, ότι άνθρωποι σαν τον κ. Δημήτρη Τσιγάρα, που έχουν δείξει έμπρακτα την αγάπη τους για το χωριό και γενικά για τον τόπο τους, αξίζουν θερμής υποστήριξης.
Ο κ. Δ. Τσιγάρας προέρχεται από μια ήσυχη και τίμια οικογένεια του χωριού μας.
Άνθρωπος ανήσυχος και ευαίσθητος ο ίδιος, με πολύπλευρο ταλέντο και καλλιτεχνική φλέβα πρόβαλλε πολλές φορές το χωριό μας μέσα από προσωπικές δραστηριότητες. Κυρίως όμως με πολύ δουλειά και μεράκι έδωσε στίγμα στο χωριό με την ποιοτική εφημερίδα που εκδίδει.
Άνθρωπος που σκύβει με μεγάλο σεβασμό και ευαισθησία στην παράδοση, στην ιστορία του τόπου, στα ήθη και στα έθιμα (έχει δουλέψει πολύ γι’ αυτά και έχει κάνει έργο), δίνει ελπίδα για καινούργια πνοή που θα συνθέτει το σύγχρονο σ' έναν παραδοσιακό χώρο όπως είναι τα Θεσσαλικά χωριά.
Μακριά επιτέλους από τις ξύλινες γλώσσες και από τα έργα τσιμέντου και ασφάλτου, που πολλές φορές μόνον αυτά έχουν να επιδείξουν άλλοι με πείρα στα πολιτικά.
Ας βοηθήσουμε όλοι να δουλέψουν νέοι άνθρωποι, ακόμα αγνοί, ώστε να αναπτυχθεί ο τόπος μας, μπαίνοντας σε μια καινούργια λογική, αυτή της εξάλειψης της ρουσφετολογίας και της μικροπολιτικής. Γιατί άμα αναπτυχθεί ο τόπος μας όλοι καλά θα περνάμε...
 Χ.Κ.


Στα καφενεία των χωριών

Σημαντικό ρόλο στη στήριξη της υποψηφιότητας έπαιξαν επίσης, οι τακτικές επισκέψεις στα χωριά του Δήμου και οι διάφορες συζητήσεις με τους κατοίκους και ομιλίες στα καφενεία για τα θέματα και τα προβλήματα του τόπου.


Κλιμάκιο με επί κεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Καλλιδένδρου κ. Δημήτρη Τσιγάρα και την συνοδεία των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού «ζεύξις και πράξις» θα περιοδεύσει στις κοινότητες και στους συνοικισμούς του νεοσύστατου δήμου.
Η περιοδεία έχει στόχο:
1) Την προσπάθεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή των διαφόρων προβλημάτων του δήμου.
2) Την αναζήτηση λύσεων και τρόπων παρέμβασης σ’ αυτά.
3) Την κατάθεση διαφόρων απόψεων και προτάσεων των κατοίκων.
Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:
Δευτέρα         7-9-98 στη Φωτάδα       ώρα 8.30 μ.μ.
Τρίτη             8-9-98 στη Κάτω Ελάτη      ώρα 8.30 μ.μ.
Τετάρτη         9-9-98 στον Εξάλοφο     ώρα 8.30 μ.μ.
Πέμπτη        10-9-98 στο Δενδροχώρι   ώρα 8.30 μ.μ.
Παρασκευή 11-9-98 στο Μέλιγο       ώρα 8.30 μ.μ.
Σάββατο      12-9-98 το Βαλτινό       ώρα 8.30 μ.μ.
Κυριακή      13-9-98 στα Ματσουκαίικα ώρα 8.30 μ.μ.



 Δημοσιεύματα σε εφημερίδες






Ανακήρυξη του Συνδυασμού «Ζεύξις και Πράξις» (5 Μαρτίου 1998)
Η ανακήρυξη του συνδυασμού έγινε στις 5 Απριλίου 1998 στο Βαλτινό και συγκεκριμένα στο καφενείο του «Αντώνη Μάμαλη», παρουσία πλήθος κόσμου.


Ο Αθανάσιος Ζαμπακάς προσφώνησε και ανακήρυξε τον επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιο Δήμαρχο του δήμου Καλλιδένδρου Δημήτρη Τσιγάρα.
Προσφώνηση από τον Αθανάσιο Ζαμπακά
«Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας.
Ως εκπρόσωπος του Συνδυασμού «ζεύξις και πράξις» ανέλαβα την υποχρέωση να ανακηρύξω τον επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιο δήμαρχο, για τον Δήμο μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι για την Ελλάδα πανάρχαιος θεσμός, ο οποίος συγκράτησε την εθνική και κοινωνική συνοχή ακόμα και σε εποχές δύσκολων συνθηκών επιβίωσης, για το έθνος μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν είναι θεσμός λαογέννητος, συνυπάρχει με τους πολίτες και προέκυψε από τις ανάγκες για τις ανάγκες των πολιτών (ως οργανωμένης κοινωνίας).
Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2000 και στη χώρα μας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο δομής, λειτουργίας και διοίκησης των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάνω σ' αυτό στηρίζονται πολλές ελπίδες για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του τόπου μας.
Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πετύχει το στόχο της χρειάζεται και
να την υπηρετούν άνθρωποι, που να εγγυώνται και να εξασφαλίζουν την
ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.
Χρειάζεται ανθρώπους αξιόπιστους, φερέγγυους, εργατικούς, τίμιους,
ηθικούς, ικανούς, με «δείγματα γραφής» για την προσφορά στον τόπο
τους και με ανεπτυγμένο το αίσθημα της υπευθυνότητας.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δημήτρης Τσιγάρας είναι ένα άτομο το οποίο
συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά στοιχεία και γι’ αυτό τον προτείνουμε για υποψήφιο δήμαρχο στον δήμο Καλλιδένδρου.
Του ευχόμαστε να έχει υγεία και δύναμη και του υποσχόμαστε να είμαστε πάντα δίπλα του για το καλό του τόπου, για το καλό όλων μας.
Παρακαλώ τον κ. Δημήτρη Τσιγάρα να έρθει στο βήμα».




Προεκλογική Ομιλία
Ανακήρυξη του Συνδυασμού «Ζεύξις και πράξις»

Στη συνέχεια ακολούθησε η προεκλογική ομιλία Δημήτρη Τσιγάρα.
«Αγαπητοί Συνδημότες - Φίλες και φίλοι.
Θα ήθελα κατ’ αρχή, να σας καλησπερίσω και να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη τιμή που μου κάνατε να παρευρεθείτε στην σημερινή συγκέντρωση.
Μια συγκέντρωση η οποία σηματοδοτεί και προμηνάει έναν «αέρα νίκης».
Η απόφασή μου να διεκδικήσω την διοίκηση του Δήμου μας, προέρχεται από το αίσθημα της ανάγκης για προσφορά στον τόπο μας.
Θα ήθελα να επισημάνω πως η αγάπη για τον τόπο μου δεν προέκυψε για
χάρη των δημοτικών εκλογών, αλλά προϋπήρχε εδώ και πολλά χρόνια και αυτό επιβεβαιώνεται με το έμπρακτο ενδιαφέρον μου, την ενεργό συμμετοχή και την συνεχή  παρουσία μου στα κοινά.
Η υποψηφιότητά μου στο δήμο, μου δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσω
ιδέες, σχέδια και όνειρα για τον τόπο μου.
Επειδή πιστεύω, πως δεν πρέπει να μετατραπούν οι δημοτικές εκλογές σε
αρένα κομματικής αναμέτρησης ο συνδυασμός είναι ανεξάρτητος και πλαισιώνεται από καταξιωμένους ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους και όλα τα επαγγέλματα.
Ο Συνδυασμός «ζ ε ύ ξ ι ς   κ α ι   π ρ ά ξ ι ς» του Δήμου Καλλιδένδρου ύστερα από μακρόχρονη μελέτη και σοβαρή προσέγγιση στις ανάγκες, στα προβλήματα και στις δυνατότητες λύσεων που μπορεί να υπάρξουν, κατέληξε στον σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσης το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Στο πρόγραμμα αυτό, καταγράφονται  προτάσεις, ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες χωρίς καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης ή δημιουργίας ψευδαισθήσεων και εντυπωσιασμού.
Με το πρόγραμμά μας επιδιώκουμε να θέσουμε ορισμένους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα συσπειρώνονται εκείνες οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που έχουν τη διάθεση για συμμετοχή και προσφορά στα προβλήματα του τόπου μας.
Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι εμείς πιστεύουμε σε μια νέα θεώρηση των πραγμάτων. Θα δώσουμε δηλαδή βαρύτητα, σε κάθε τι που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής όλων μας και κυρίως, αυτών των τάξεων που δυσκολεύονται πιο πολύ. Θα ξεφύγουμε από την νοοτροπία των κονδυλίων, μόνο για έργα τσιμέντου και ασφάλτου (όχι ότι δεν θα γίνουν και αυτά εκεί που χρειάζονται), και θα δώσουμε βαρύτητα στα προβλήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας, των ναρκωτικών, της ανεργίας του περιβάλλοντος... ώστε να φανούμε αντάξιοι και αποτελεσματικοί, απέναντι στις προκλήσεις του καιρού μας.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ:
- Οργανωμένο αξιοκρατικά και αποτελεσματικά στην υπηρεσία του πολίτη.
- Χωρίς ρουσφέτια, πελατειακές και ύποπτες οικονομικές σχέσεις.
- Χωρίς αδικίες και ανισότητα.
-Που να αξιοποιεί τα χρήματα των φορολογημένων ανοίγοντας οικονομικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς δρόμους.
- Χωρίς επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.
- Που να μελετά, να προγραμματίζει και να ενεργεί με την συμμετοχή των πολιτών και των φορέων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε την ψυχική ενότητα και το
αίσθημα αλληλεγγύης των κατοίκων των όμορων χωριών που αποτελούν το Δήμο μας.
- Η χωροταξική κατανομή των κοινωνικών υποδομών δηλ. (σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, αγροτικά ιατρεία, χώροι άθλησης, Κ.Α.Π.Η κλπ) θα στηριχθεί σε μια προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης των συνενούμενων χωριών, έτσι ώστε, οι οικισμοί να ζωντανέψουν μέσα από την ευρωστία και την ποιοτική τους αναβάθμιση και να συγκρατήσουν την πληθυσμιακή αιμορραγία τους.
-Οραματιζόμαστε έναν Δήμο, που να μπορεί να συμβάλλει με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, παρέχοντας την κοινωνική υποδομή, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη, καθώς και την καθιέρωση νέων θεσμών, για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή.
Βέβαια, η ποιότητα της ζωής μας δεν βελτιώνεται μόνο με διοικητικά μέτρα, πρέπει ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ποιότητα και πρόοδο και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του, με την ενεργό συμμετοχή του και το έμπρακτο ενδιαφέρον του.
- Ταυτόχρονα, ο Δήμος πρέπει να αναπτύξει τον διεκδικητικό του χαρακτήρα, να γίνει εκφραστής των προβλημάτων των δημοτών του, σύμμαχος και υπερασπιστής των δίκαιων αγώνων του.
Έτσι λοιπόν ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στα ζητήματα:
-Λειτουργίας του Δήμου και εξυπηρέτησης του πολίτη, Οικονομική διαχείριση, και διαφάνεια στις λειτουργίες του.
-Στην διεκδίκηση κρατικών κονδυλίων για όλες τις ανάγκες του Δήμου.
-Στην επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος.
-Στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων και στην καθαριότητα.
-Στην προώθηση δημιουργίας συνεταιρισμών με προγράμματα που αφορούν τοπικά ή παραδοσιακά προϊόντα.
-Στην Δημιουργία έργων υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας (αρδευτικά έργα και αξιοποίηση υδατικών πόρων, έργα αγροτικής οδοποιίας) καθώς και στην στήριξη της μεταποιητικής βιοτεχνίας.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέχρι σήμερα ο πολιτισμός και η παιδεία στον τόπο μας περιορίζονταν απλώς στη διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες άφηναν μόνο πρόσκαιρες εντυπώσεις αποκλείοντας τη δυνατότητα μαζικής συμμετοχής των πολιτών και μη έχοντας μια λογική πολιτισμική συνέχεια.
Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι κερδοφόρος με την διαχειριστική αντίληψη και η χρηματοδότηση από το Δήμο πρέπει να είναι γενναία.
Το ουσιαστικό, πολιτιστικό ανέβασμα του τόπου μας θα γίνει με δημιουργία στερεάς βάσης πολιτιστικής υποδομής, συνδέοντας τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις, φεστιβάλ κλπ.) με εκπαιδευτικές δραστηριότητες (λειτουργία Δημοτικού Ωδείου, Εργαστήριο Ζωγραφικής, Θεάτρου, Χορού, κ.α.) καθώς και μια σειρά επιμορφωτικών πρωτοβουλιών (σεμινάρια, διαλέξεις, επιστημονικά συνέδρια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εκδόσεις κλπ), ώστε να αναπτυχθεί ένας επιπλέον πνεύμονας επαγγελματικών γνώσεων, που θα βοηθήσει τους νέους στη μελλοντική τους επαγγελματική κατάρτιση, δίνοντας βάση στην ενεργητική προσέγγιση της γνώσης.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο αθλητισμός στην σύγχρονη κοινωνία, είναι σημαντικός παράγων που αφορά την υγεία, την αγωγή και την κουλτούρα του λαού.
Εμείς πιστεύουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μεριμνά για τον
αθλητισμό, κυρίως, να επικεντρώνει και να οργανώνει τις δυνάμεις της
στον τομέα καλύτερης εφαρμογής της μαζικής άθλησης, προσφέροντας στους δημότες όλων των ηλικιών και φύλων και κυρίως στους νέους την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν, για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και για την βελτίωση της υγείας τους γενικότερα.
Στα πλαίσια αυτά η Δημοτική Αρχή εκτός από την παροχή της κατάλληλης υποδομής θα επιδιώκει να προσελκύει τους δημότες στον αθλητισμό, στηρίζοντας τα διάφορα αθλήματα, διοργανώνοντας συναντήσεις, και καθιερώνοντας αθλητικούς θεσμούς.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Ο Δήμος μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο παρεμβαίνοντας με κοινωνικές υπηρεσίες και την ανάλογη υποδομή, ενεργώντας και στοχεύοντας:
-Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα υγείας.
-Στην συνεργασία και στήριξη των ήδη υπαρχουσών κοινωνικών υπηρεσιών,
όπως (Κ.Α.Π.Η., Παιδικοί Σταθμοί, Αγροτικά Ιατρεία κλπ).
-Και στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας που δίνουν έμφαση σε υγιείς τρόπους ζωής.
Τα προγράμματα αυτά θα έχουν και συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα αφορούν θέματα όπως:
α) Προστασία της οικογένειας. (Προγράμματα για την Εγκυμοσύνη, για τους γονείς, για τα παιδιά, για τους εφήβους, για τους ηλικιωμένους κλπ).
β) Πρόληψη κατά των Ναρκωτικών, κατά του Εϊτζ, κατά της Ηπατίτιδας και κατά των παραβατικών φαινόμενων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ποτέ δεν κινδύνεψε το περιβάλλον από τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τις επεμβάσεις με σεβασμό και μέτρο.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξή του θα επιτευχθεί:
1) Με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
2) Με προσπάθεια και αγώνα για μια ανάπτυξη μέχρι τα όρια ανοχής του
περιβάλλοντος.
3) Με ανακοπή του επιθετικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής μας, για
την επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας.
Η Δημοτική αρχή θα πρέπει να εντοπίσει, να επισημάνει και να αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής μας, καταγράφοντας και προσδιορίζοντας τις πηγές κάθε μορφής ρύπανσης του περιβάλλοντος όπως (αέρα, νερό, έδαφος) και τα προβλήματα που αυτές προκαλούν.
Παράλληλα η Δημοτική αρχή θα πρέπει να επιδιώκει:
α) Την άμεση δημόσια τοποθέτηση και παρέμβαση της σε περιπτώσεις ενεργειών, και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων που είναι δυνατόν να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
β) Τη στενή συνεργασία με Ευρωπαϊκά, Βαλκανικά Ινστιτούτα, Διεθνείς
Οργανισμούς, Συλλόγους και Κινήσεις προστασίας περιβάλλοντος.
Επίσης χρειαζόμαστε πολεοδομική μελέτη η οποία θα έχει σαν κεντρικό της στόχο, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος,
θα καθορίζει τους όρους συνύπαρξης ανθρώπων και φυσικής ομορφιάς,
θα βάζει κανόνες στον τρόπο και στο μέγεθος της δόμησης.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
* Ανάπτυξη με σχέδιο και προγραμματισμό για το μέλλον.
* Προστασία του πράσινου και επομένως προστασία της ίδιας της ζωής.
* Περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για όλους μας και επανεκτίμηση της σημασίας του δημόσιου χώρου.
* Πολιτιστικές στέγες και χώρους δημιουργικής απασχόλησης των νέων.
* Εξασφάλιση αθλητικών χώρων και χώρων ψυχαγωγίας.
* Εγκαταστάσεις υγείας και πρόνοιας.
* Επαρκές και ασφαλές οδικό δίκτυο με τους αναγκαίους χώρους στάθμευσης.
Για όλο τον προηγούμενο γενικό προγραμματισμό που σας ανέφερα ο δήμος πρέπει να αναπτύξει έναν διεκδικητικό χαρακτήρα και όχι απλώς μια διαχειριστική λογική.
Να γίνει εκφραστής των προβλημάτων των δημοτών του, σύμμαχος και υπερασπιστής των δίκαιων αγώνων του.
Από την πλευρά του ο πολίτης πρέπει να πάψει να λειτουργεί σαν μονάδα, για το ατομικό του και μόνο συμφέρον.
Ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους, γινόμαστε ανταγωνιζόμενα άτομα που προσπαθούμε να επιβιώσουμε με ατομικές λύσεις βολέματος ή ατομικών εξυπηρετήσεων και οδηγούμαστε στον κοινωνικό κατακερματισμό.
Αντίθετα ο εκσυγχρονισμός απαιτεί την ανάπτυξη της συλλογικότητας, που είναι καρπός ευθύνης και κατόρθωμα ελευθερίας, διασφαλίζει την νέα θεώρηση των πραγμάτων για ποιοτική αναβάθμιση, δικαιοσύνη και κοινωνική ανάκαμψη.
Τελειώνοντας θέλω να σας πω τούτο:
Ας δώσουμε ένα μάθημα αξιοκρατίας σε όλους αυτούς που υπόσχονται, τάζουν και μοιράζουν θέσεις εργασίας μόνο και μόνο για να αρπάξουν την ψήφο μας.
Μην παρασύρεστε από απατηλές υποσχέσεις, γυρίστε την πλάτη στην παλιά νοοτροπία και ελάτε να δουλέψουμε για να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα καλύψουμε.
Γίνετε αυστηροί, κρίνετε πρόσωπα και προγράμματα.
Φανταστείτε το Δήμο μας έξω από απαρχαιωμένες κομματικές γραμμές.
Κοιτάξτε το μέλλον του Δήμου μας.
Κοιτάξτε το μέλλον του Βαλτινού - το μέλλον του Δενδροχωρίου - το μέλλον της Κάτω Ελάτης - το μέλλον της Φωτάδας.
Κι εγώ σας κοιτάζω με ειλικρίνεια και νοιώθω αντάξιος των προσδοκιών σας και των αναγκών αυτού του τόπου.
Σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη σε εφημερίδα 

Το Εκλογικό Κέντρο

Για τις ανάγκες του προγραμματισμού και τις οργανωτικές διαδικασίες του Συνδυασμού «Ζεύξις και Πράξις» απαιτήθηκε ένας χώρος  συνάθροισης και επικοινωνίας.
Έτσι σε κεντρικό χώρο του Βαλτινού δημιουργήσαμε το Εκλογικό Κέντρο του συνδυασμού  «ζεύξις και πράξις», το οποίο λειτουργούσε ως διοικητήριο του προεκλογικού αγώνα.









Ομιλία στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου  16 Αυγούστου 1998





Αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι.
Θα πρέπει να σας πω ότι αισθανόμουν πολύ άσχημα στη σκέψη ότι απόψε θα έπρεπε να σας μιλήσω με λόγια προεκλογικού χαρακτήρα.
Να προσπαθήσω δηλαδή να σας πείσω να ψηφίσετε τον συνδυασμό «ζεύξις καί πράξις» με λόγια γεμάτα υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες.
Θα αισθανθώ όμως καλά και άνετα, μιλώντας σας αληθινά, όπως εγώ πραγματικά νοιώθω, γιατί πιστεύω ότι όλοι μας μαθαίνουμε επιτέλους να ξεχωρίζουμε τα κούφια λόγια, από τις προτάσεις με νόημα.
Θα περιοριστώ λοιπόν να αναφερθώ μόνο στον βασικό άξονα πάνω στον οποίο στηρίξαμε τις προτάσεις μας. Στην ουσία δηλαδή, του προγράμματός μας.
Στο πρόγραμμά μας μιλάμε για αναβάθμιση ζωής και αξιών.
Εκείνοι που με ξέρουν και με εμπιστεύονται ξέρουν καλά ότι γι' αυτές τις
αξίες έχω προσπαθήσει και έχω αγωνισθεί, γιατί πιστεύω σε μια κοινωνία
ανθρώπινης χειραφέτησης.
Πριν γίνει η τελετή του αγιασμού στο εκλογικό μας κέντρο έγινε μια
συμβολική πράξη κατάργησης των πανό και όλων αυτών των περιττών υλικών που μας συνήθισαν να υφιστάμεθα σε κάθε προεκλογική περίοδο.
Ποτέ τα πανό, οι αφίσες και όλη αυτή η προεκλογική χαρτούρα δεν μας
έλυσαν κανένα πρόβλημα.
Αντίθετα μας δημιουργούσαν ρύπανση στο περιβάλλον, παραποίηση της
πραγματικότητας και σύγχυση στο κριτήριο της επιλογής μας.
Εμείς συνεπείς με τις ιδέες μας, τις αρχές μας και τις θέσεις μας δίνουμε
το παράδειγμα προς μίμηση και καλούμε όλους τους υποψήφιους για την Τ.Α. να ακολουθήσουν τακτικές τέτοιες, ώστε ο προεκλογικός αγώνας να γίνει κάτω από όρους ευπρέπειας, ήθους, αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπρέπειας.
Όταν μιλάμε για ποιότητα ζωής, κεντρικό σημείο του προγράμματός μας
είναι ο άνθρωπος.
Η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ, όπως είναι γνωστό, προέρχεται από τις λέξεις - άνω και θρώσκω - δηλαδή βλέπω προς επάνω, και είναι από μόνη της η λέξη αυτή μια διαρκής υπενθύμιση του επιπέδου που ο άνθρωπος οφείλει να κινείται και να στοχεύει, αν θέλει να συνεχίζει να λέγεται έτσι.
Όμως με το να λειτουργούμε ο καθένας μόνος του, για το ατομικό μας
συμφέρον, ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους, γινόμαστε ανταγωνιζόμενα άτομα που προσπαθούμε να επιβιώσουμε με ατομικές λύσεις βολέματος ή ατομικών εξυπηρετήσεων και οδηγούμαστε στον κοινωνικό κατακερματισμό.
Αντίθετα η ανάπτυξη της συλλογικότητας, που είναι καρπός ευθύνης και
κατόρθωμα ελευθερίας, διασφαλίζει την νέα θεώρηση των πραγμάτων,
για ποιοτική αναβάθμιση και κοινωνική ανάκαμψη.
Ο συνδυασμός «ζεύξις και πράξις» όπως το υποδηλώνει και το ίδιο το
όνομα, προσδοκά στην ένωση και στη δραστηριοποίηση των ανθρώπων του τόπου μας, ώστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ποιοτική αναβάθμιση, την επίλυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων προβλημάτων και γενικά την πρόοδο όλων μας.
Η πρόοδος είναι μια θύελλα που μας ωθεί συνεχώς προς το μέλλον.
Το μέλλον όμως πρέπει να εμπεριέχεται ως δυνατότητα και ως ελπίδα στο παρόν.
Το παρόν σας ζητάω να δούμε μαζί, και να θέσουμε γερές ρίζες γι' αυτή την ανοδική πορεία.
Σας προσκαλώ λοιπόν να κάνουμε μαζί μια προσπάθεια για ένα καλύτερο
αύριο. Και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δίνουμε μαζί τη
μάχη, μέσα από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για έναν κόσμο καλύτερο, απελευθερωμένο από μικρότητες και αδικίες.
Έναν κόσμο που δεν θα βουλιάζει κάτω από τα ερείπια της αντίδρασης και της οπισθοδρόμησης.
Για να μη σας κουράζω τελειώνω με τούτο.
Νοιώθω πως δεν σας είπα τίποτα για να σας σαγηνεύσω, η να σας ξεγελάσω.
Είμαι συνεπής με τις αξίες και τα πιστεύω μου.
Ξέρω ότι θα είμαι συνεπής και στα έργα μου, και για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο.
-Άρα νοιώθω έτσι κι' αλλιώς Νικητής…

Στηρίξεις του Συνδυασμού


Οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Καλλιδένδρου




Το λογότυπο (σήμα κατατεθέν) του Συνδυασμού "ζευξις και πράξις".


Ηλίας Μπάκος





Υποψήφιοι Συνδυασμοί
Με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του Νίκου Ζησόπουλου και του Ηλία Μπάκου να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο για τις εκλογές, τελικά στο Πρωτοδικείο Τρικάλων κατατέθηκαν μόνο τέσσερις Συνδυασμοί. 


Κατάθεση Συνδυασμών στο Πρωτοδικείο Τρικάλων

Με την αριθμ. 572/25-9-98 απόφαση του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανακηρύχθηκαν οι κατωτέρω συνδυασμού και υποψήφιοι για το αξίωμα του Δημάρχου, Συμβούλων κλπ. Του Δήμου Καλλιδένδρου.


Α΄ Συνδυασμός με το όνομα «ΖΕΥΞΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΣ»

Τσιγάρας Δημήτριος του Αντωνίου               Υποψήφιος Δήμαρχος
1.   Αγγελόπουλος Μιχαήλ του Κων/νου       Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος
2.   Απόχας Ευάγγελος του Νικολάου                                  »
3.   Γουλόπουλος Στέργιος του Αντωνίου                            »
4.   Ζαμπακάς Αθανάσιος του Γεωργίου                              »
5.   Κατσιούλης Κων/νος του Δημητρίου                             »
6.   Κουφοχρήστος Στέργιος του Ιωάννου                            » 
7.   Κωσταρέλος Χρήστος του Νικολάου                             »
8.   Λαγός Ευθύμιος του Βασιλείου                                      »
9.   Μπαντόλια Κων/νιά του Νικολάου                                »  
10. Νάκας Βασίλειος του Κων/νου                                       »
11. Πέτρου Ιωάννης του Κων/νου                                        »
12. Πράτα Χρυστούλα του Αθανασίου                                 »
13. Σταμούλης Βασίλειος του Βαΐου                                    »
14. Σχολής Χρήστος του Αποστόλη                                     »
15. Τσιγάρας Γεώργιος του Στεφάνου.                                 »

Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού

1.  Βαγγελός Αντώνιος του Ιωάννη                Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Ζαμπακάς Γεώργιος του Αλκιβιάδη                                  »
3. Κουφοχρήστος Αθανάσιος του Χρήστου                          »
4. Παπακώστας Μιχαήλ του Ευαγγέλου                               »
5. Ψαρράς Χρήστος του Δημητρίου                                      »

Τοπικό Συμβούλιο Δενδροχωρίου

1. Αναγνώστου Κων/νος του Αθανασίου       Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Θάνος Δημήτριος του Γρηγορίου                                     »
3. Κωστίκας Βασίλειος του Δημητρίου                                »
4. Μεγαρχιώτης Θωμάς του Σπυρίδονος                             »

Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Ελάτης

1. Μπακάσης Δημήτριος του Ηλία                 Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Σαμαράς Αναστάσιος του Αθανασίου                              »
3. Σκαπέτης Γεώργιος του Δημητρίου                                  »

Τοπικό Συμβούλιο Φωτάδας

1. Ντούτσιας Αθανάσιος του Βαίου               Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Πούλιου Γλυκερία του Αποστόλου                                  »
3. Σκότρας Αθανάσιος του Χρήστου                                    »



Β΄ Συνδυασμός με το όνομα «Δημοτική Κίνηση Δημιουργίας» και με έμβλημα το Περιστέρι.

Γκαμπλιώνης Κων/νος του Εαγγελου            Υποψήφιος Δήμαρχος
1.   Γκατζιός Ευθύμιος του Χρήστου             Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος
2.   Γκατζιός Αλέξανδρος του Θωμά                                    »
3.   Κωσταρέλος Ευάγγελος του Νικολάου                          »
4.   Μαυρογιώργος Δημήτριος του Γεωργίου                       »
5.   Μπακάλης Βάιος του Νικολάου                                     »
6.   Νάκας Γεώργιος του Βασιλείου                                      » 
7.   Παζαράς Νικόλαος του Ιωάννου                                     »
8.   Παλιούρας Θεόδωρος του Γεωργίου                              »
9.   Παπακώστας Λάζαρος του Κων/νου                              »  
10. Σταμούλης Βάιος του Βασιλείου                                    »
11. Τασούλας Δημήτριος του Ευθυμίου                               »
12. Χανίκας Γεώργιος του Νικολάου                                   »
13. Ψύχος Ανδρέας του Στεφάνου                                        »

Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού

1.  Βότσιος Βασίλειος του Κων/νου              Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Στρίβας Ανδρέας του Χρήστου                                         »
3. Ψύχου Κλεοπάτρα του Κων/νου                                       »

Τοπικό Συμβούλιο Δενδροχωρίου

1. Αλαφοστέργιος Ιωάννης του Δημητρίου    Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Μακρής Βασίλειος του Αθανασίου                                   »
3. Μπιλιάλης Χαράλαμπος του Αποστόλου                          »
4. Μπλέτσας Γεώργιος του Κων/νου                                     »
5. Παπακώστας Βασίλειος του Αθανασίου                            »
6. Φαλάρας Δημήτριος του Αχιλλέα                                      »

Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Ελάτης

1. Παπαβασιλείου  Δημήτριος του Ηλία        Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Παπαβασιλείου Μαρία του Χρήστου                                »
3. Φίνος Αλέξανδρος του Δημητρίου                                    »

Τοπικό Συμβούλιο Φωτάδας

1. Καλιακούδας Κων/νος του Χρήστου         Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Πούλιου Ελένη του Αποστόλου                                       »
3. Χανίκα Ευαγγελία του Παντελή                                       »



Γ΄ Συνδυασμός με το όνομα «Υπερκομματική Δημοτική Κίνηση» με έμβλημα 21ος αιώνας.

Καλαμαράς Στέφανος  του Γεωργίου              Υποψήφιος Δήμαρχος
1.   Αγγελάκης Νικόλαος του Κων/νου          Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος
2.   Δημητρούλης Βασίλειος του Χρήστου                           »
3.   Δήμου Ιωάννης του Γεωργίου                                        »
4.   Ζάχος Ηλίας του Στεφάνου                                            »
5.   Ιωάννου Γεώργιος του Κων/νου                                     »
6.   Καραγιώργος Γεώργιος του Κων/νου                             » 
7.   Καραθανάσης Γεώργιος του Βασιλείου                         »
8.   Καραστέργιος Κων/νος του Αναστασίου                       »
9.   Μιχαλίτση Φωτεινή του Σωτηρίου                                 »  
10. Σταμούλης Δημήτριος του Ευαγγέλου                           »
11. Τζίκας Αστέριος του Αντωνίου                                      »
12. Χύτας Ευάγγελος του Αποστόλου                                  »

Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού

1. Ανδρέου Ευάγγελος του Σωτηρίου           Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Βερβέρας Ιωάννης του Στεφάνου                                      »
3. Βότσιος Βασίλειος του Βησσαρίωνα                                 »
4. Τσιμπώνης Σωτήριος του Κων/νου                                   »

Τοπικό Συμβούλιο Δενδροχωρίου

1. Γκατζιός Χρήστος του Ηλία                      Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Ζαχαρίας Κων/νος του Ιωάννη                                         »
3. Κωτούλας Φώτιος του Αθανασίου                                    »
4. Παππάς Βασίλειος του Γεωργίου                                      »

Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Ελάτης

1. Αρμάγος Βασίλειος του Αθανασίου          Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Κατσαρός Γεώργιος του Αποστόλου                                »
3. Λαγός Ιωάννης του Γεωργίου                                           »
4. Μπούγας Χρήστος του Γεωργίου                                     »
5. Τζάλας Σωτήριος του Γεωργίου                                       »
6. Τουμπρούκης Δημήτριος του Γεωργίου                           »
7. Τσέτσος Δημήτριος του Παναγιώτη                                 »



Δ΄ Συνδυασμός με το όνομα «Συνεργασία - Προοπτική» με έμβλημα τη χειραψία

Ευθυμίου Γεώργιος του Δημητρίου               Υποψήφιος Δήμαρχος
1.   Γιώτας Ευάγγελος του Αποστόλου          Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος
2.   Γιώτας Ιωάννης του Αντωνίου                                       »
3.   Γκαντζιός Νικόλαος του Βασιλείου                               »
4.   Ζησόπουλος Γεώργιος του Αντωνίου                             »
5.   Κωσταρέλος Βασίλειος του Ανδρέα                               »
6.   Μακρή Σπυριδούλα του Κων/νου                                   » 
7.   Μπακάλης Ελευθέριος του Αντωνίου                             »
8.   Μπακάλης Ιωάννης του Αθανασίου                               »
9.   Μπάκος Ηλίας του Γεωργίου                                          »  
10. Μπαντής Αθανάσιος του Βασιλείου                               »
11. Μπίλας Βασίλειος του Νικολάου                                    »
12. Σχουλής Βάιος του Αποστόλου                                       »
13. Φέκος Δημήτριος του Θεοδώρου                                    »
14. Χαρίσης Γεώργιος του Αθανασίου                                  »
15. Χούτος Αθανάσιος του Ηλία                                           »


Τοπικό Συμβούλιο Δενδροχωρίου

1. Μεγαρχιώτη Αλεξάνδρα του Βασιλείου    Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Μπακάλης Ιωάννης του Βασιλείου                                  »
3. Μπαρούτας Απόστολος του Ευαγγέλου                           »
4. Παππάς Χρήστος του Βαίου                                             »
5. Σκαμπαρδώνης Περικλής του Φιλίππου                           »

Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Ελάτης

1. Ζαχαράκης Κων/νος του Γεωργίου            Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Καραλής Στέφανος του Βασιλείου                                   »
3. Παπαβασιλείου Γεώργιος του Δημητρίου                        »
4. Παπαβασιλείου Παρασκευή του Δημητρίου                    »
5. Πατήλας Κων/νος του Γεωργίου                                      »
6. Πατήλας Πναγιώτης του Κων/νου                                    »

Τοπικό Συμβούλιο Φωτάδας

1. Γκουλιόπουλος Σπύρος του Λάμπρου       Υποψήφιος Τοπ. Σύμβουλος
2. Ζησόπουλος Σωτήριος του Σωτηρίου                              »
3. Κυριάκος Κων/νος του Νικολάου                                    »
4. Μπούγλας Ευθύμιος του Αθανασίου                                »
5. Νικλητσιώτης Χρήστος του Νικολάου                             »




Το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού Ζευξις και Πράξις


Κεντρική προεκλογική ομιλία τον Οκτώβριο 1998

Αγαπητοί Συνδημότες - Φίλες και φίλοι
Προσέρχομαι στην εκλογική αναμέτρηση με την ενίσχυση πολλών φίλων, οι οποίοι συγκροτούν ένα συντριπτικό ρεύμα πλειοψηφίας.
Σέβομαι και τιμώ όσους προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σ' αυτόν τον τόπο από τη θέση των προέδρων, των κοινοτικών συμβούλων ή οποιαδήποτε άλλη θέση.
Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβουν την διαχείριση της τοπικής ανάπτυξης νέες κοινωνικές ομάδες που θα καταστήσουν το δήμο μας ισότιμο εταίρο του κεντρικού κράτους.
Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε αν θέλουμε να πάμε πιο πέρα, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τις κομματικές δεσμεύσεις και τους συναισθηματικούς εκβιασμούς.
Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι για την κυβέρνηση ή για την ανάδειξη του ενός ή του άλλου κόμματος.
Εδώ η κάθε τοπική κοινωνία πρέπει να αναδείξει εκείνους τους ανθρώπους που την πείθουν ότι πράγματι θα τολμήσουν. Που δείχνουν αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό, θέληση και φαντασία, δυναμικότητα και σύνεση.
Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι και ο συνδυασμός «ζεύξις και πράξις».
Αγαπητοί συνδημότες φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω έναν έναν τους συνεργάτες μου…
Αγαπητοί μου φίλοι.
Όλο αυτόν τον καιρό κυκλοφόρησε ανάμεσά μας και φαντάζομαι έφτασε και στα χέρια σας, ο προγραμματισμός του «ζεύξις και πράξις»  ένθετος μέσα σε ένα τηλεφωνικό κατάλογο του Δήμου Καλλιδένδρου, φτιαγμένος από εμάς.
Θελήσαμε μ' αυτόν τον τρόπο να δείξουμε κάτι από την φιλοσοφία μας, κάτι από τις θέσεις και τα πιστεύω μας.
Θελήσαμε να δείξουμε ότι ακόμα και ένα προεκλογικό φυλλάδιο μπορεί όχι μόνο να μην ρυπαίνει το περιβάλλον, αλλά να έχει και χρησιμότητα για τον πολίτη. (Κάτι που με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι μας μιμήθηκαν κι άλλοι δήμοι).
Θελήσαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν με κατάλληλους συνδυασμούς και φαντασία χωρίς απαραίτητα να είναι ακριβά, μεγαλεπήβολα και απραγματοποίητα σχέδια.
Προσπαθούμε να πείσουμε όλο αυτόν τον καιρό, κατά τον προεκλογικό μας αγώνα, ότι η ποιότητα στη ζωή μας αποτελείται πολλές φορές από απλά και αυτονόητα πράγματα. Την κοινή λογική, που τόσο συχνά όλοι επικαλούμαστε στις συζητήσεις μας, και κατά πως φαίνεται οι κομματικοί μηχανισμοί δεν την έχουν, και από τα Τρίκαλα προς το Δήμο Καλλιδένδρου συνήθως πάνε μέσω Ιωαννίνων.
Αγαπητοί μου, έναν νέο τρόπο σκέψης και στάσης ζωής υπερασπίζεται ο συνδυασμός «ζεύξις και πράξις».
Βεβαίως και θα γίνουν έργα εκεί που χρειάζονται (άλλωστε έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και τα προβλήματα με τις συζητήσεις που κάναμε στο κάθε χωριό ξεχωριστά).
Όμως μήπως αυτό δεν είναι υποχρέωση και καθήκον της κάθε δημοτικής αρχής;
Με ποιό δικαίωμα άραγε εγώ θα πρέπει να υποσχεθώ ότι θα κάνω εκείνο ή το άλλο, το άλλο;     
Δεν είναι υποχρέωσή μου;
Δηλαδή για το τι άλλο εκλέγεται ο κάθε δημοτικός άρχοντας;
Η πολιτική και πολιτισμική κρίση όμως, που περνάει η κοινωνία μας, μας έκανε, μέχρι τώρα, να είμαστε ευχαριστημένοι με πράγματα που είναι αυτονόητα και επιβεβλημένα να γίνουν.
Για παράδειγμα, όταν μπαίνουμε σε μια δημόσια υπηρεσία και ένας υπάλληλος μας εξυπηρετεί αποτελεσματικά, μας φέρεται ευγενικά, μας προσέχει και εμείς μένουμε τόσο ευχαριστημένοι που νοιώθουμε σαν να μας έτυχε ο πρώτος λαχνός...
Λες και δεν είναι υποχρέωσή του να μας εξυπηρετήσει.
Έτσι μάθαμε να αποδεχόμαστε τη γνώριμη, αλλά αναχρονιστική δομή της κοινωνίας, τις λειτουργίες, τη σκόπιμη ανοργανωσιά της.
Το θέμα όμως είναι, όπως είπα και στην αρχή, να πάμε πέρα από τα
αυτονόητα που έτσι κι αλλιώς εμείς τα θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας.
Αντίθετα ο εκσυγχρονισμός απαιτεί την ανάπτυξη της συλλογικότητας, που είναι καρπός ευθύνης και κατόρθωμα ελευθερίας, διασφαλίζει την νέα θεώρηση των πραγμάτων για ποιοτική αναβάθμιση, δικαιοσύνη και κοινωνική ανάκαμψη.
Αγαπητοί συνδημότες
Ορισμένοι θα μου πούνε καλά τα λες εσύ Κύριε...
Εμείς θα σε ψηφίζαμε, αλλά θέτει υποψηφιότητα ο ξάδερφός μας ή ο φίλος μας ή ο κουμπάρος μας σε άλλον συνδυασμό και έχω υποχρέωση να ψηφίσω εκεί.
Θα σας έλεγα αγαπητοί μου φίλοι πως αν πιστεύετε ότι αυτοί οι συγγενείς σας, έχουν κάνει λάθος επιλογή, εσείς δεν θα πρέπει να την ενισχύσετε λόγω της συναισθηματικής πίεσης που νοιώθετε.
Αν ενισχύσουμε τα λάθη των άλλων τότε γινόμαστε συνένοχοι και άξιοι της μοίρας μας.
Εδώ αγαπητοί μου συνδημότες θα ήθελα να με προσέξετε λίγο περισσότερο.
Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να κάνουμε τον εξής διαχωρισμό:
Πρέπει να ξεχωρίζουμε τους εκλογομάγειρες από τους ανθρώπους που έχουν πραγματικές διαθέσεις για προσφορά στον τόπο μας.
Ο εκλογομάγειρας έχει την ικανότητα να μαγειρεύει τις εκλογές, δηλαδή είτε να ξεγελά τον κόσμο με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις, είτε να χρησιμοποιεί ανθρώπους κλειδιά για ψηφοθηρία.
Οι αγνοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι με ήθος και αξιοπρέπεια και μεράκι για δουλειά δεν τους επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία τους να καταφύγουν σε ανήθικες ψηφοθηρικές μεθόδους και γι’ αυτό συνήθως μένουν πάντα εκτός παιχνιδιού.
Ας δώσουμε ένα γερό μάθημα αξιοκρατίας, σε όλους αυτούς που
υπόσχονται, τάζουν και μοιράζουν θέσεις εργασίας μόνο και μόνο
για να μας αρπάξουν την ψήφο μας.
Ο συνδυασμός «ζεύξις και πράξις» θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό και θα τον καταστήσει ενεργό όραμα.
Ο εκσυγχρονισμός θα είναι βασισμένος στην ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών του τόπου μας, στον προσεκτικό προγραμματισμό των έργων, και στην γρήγορη πραγματοποίησή τους. Πάντα όμως με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.
Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εργασία, πρέπει να δέχονται τα αγαθά της παιδείας και η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.
Ο Δήμος μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο παρεμβαίνοντας
με κοινωνικές υπηρεσίες που να στοχεύουν:
Στην στήριξη και στην συνεργασία των ήδη υπαρχουσών κοινωνικών υπηρεσιών, στην προστασία της οικογένειας, στην Προληπτική ιατρική, στην στήριξη των μειονεκτούντων ομάδων συνανθρώπων μας κλπ.
Το ουσιαστικό πολιτιστικό ανέβασμα του τόπου μας, θα γίνει με τη δημιουργία στέρεας βάσης πολιτιστικής υποδομής, συνδέοντας τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ώστε να αναπτυχθεί ένας επιπλέον πνεύμονας επαγγελματικών γνώσεων, που θα βοηθήσει τους νέους στην μελλοντική τους επαγγελματική τους κατάρτιση, δίνοντας βάση στην ενεργητική προσέγγιση της γνώσης.
Ακόμη ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στα ζητήματα:
Στην εξυπηρέτηση του πολίτη από έναν σύγχρονο δήμο.
Στην διεκδίκηση κονδυλίων και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό για νέους οικονομικούς πόρους.
Στην Προώθηση δημιουργίας συνεταιρισμών με προγράμματα που αφορούν τοπικά ή παραδοσιακά προϊόντα.
Στη δημιουργία έργων υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, καθώς και στην στήριξη της μεταποιητικής βιοτεχνίας.
Επίσης χρειαζόμαστε πολεοδομική μελέτη η οποία θα έχει σαν κεντρικό της στόχο, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, θα καθορίζει τους όρους συνύπαρξης ανθρώπων και φυσικής ομορφιάς, θα βάζει κανόνες στον τρόπο και στο μέγεθος της δόμησης.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη παρασύρεστε από συναισθηματισμούς και απατηλές υποσχέσεις.
Γυρίστε την πλάτη σ' αυτούς που με διάφορους εκβιασμούς, και φρούδες ελπίδες προσπαθούν να υποκλέψουν την ψήφο σας.
Πρέπει να γίνει πλέον συνείδηση σε όλους ότι με την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτώβρη, του 1998, καθορίζουμε το μέλλον μας.
Εκλέγουμε Δήμαρχο και όχι την Κυβέρνηση.
Θα είναι κρίμα να χαρίσουμε αυτή τη νίκη σε οποιοδήποτε κόμμα.
Αγαπητοί συνδημότες - Φίλες και φίλοι
Ο συνδυασμός «ζεύξις και πράξις» πρέπει να βγει στην πρώτη Κυριακή.
Ζητάω την ψήφο σας ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στην πρώτη Κυριακή.
Η νίκη - μας ανήκει.
Η νίκη ανήκει στην τοπική κοινωνία του Δήμου Καλλιδένδρου.
Κοιτάξτε το μέλλον του Βαλτινού, του Δενδροχωρίου, της Κάτω Ελάτης, της Φωτάδας.
Κι εγώ, μαζί με τους συνεργάτες μου, μπορώ να σας κοιτάξω με ειλικρίνεια και να σας πω, ότι νοιώθω αντάξιος απέναντι στις προσδοκίες σας και στις ανάγκες αυτού του τόπου.
Σας Ευχαριστώ.







Οι εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 1998











Σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιδένδρου ο αριθμός των μελών του, σύμφωνα με τον πληθυσμό, είναι έντεκα (11) μέλη. Όμως στο δήμο εκλέγονται και τέσσερα Τοπικά Συμβούλια, ένα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.
Οι πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων είναι ταυτόχρονα και δημοτικοί Σύμβουλοι. Έτσι προστίθενται και αυτοί στον αρχικό αριθμό των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι φθάνουν τους δεκαπέντε (15).
Στο δεκαπενταμελές αυτό Δημοτικό Συμβούλιο δεν περιλαμβάνεται ο Δήμαρχος.
Τα τοπικά Συμβούλια είναι πενταμελές και κάθε τοπικό συμβούλιο εκλέγεται μόνο από τους εκλογείς του αντίστοιχου Δημοτικού Διαμερίσματος, δηλαδή της πρώην Κοινότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιδένδρου (1999-2002)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ (1999 – 2002)

Δήμαρχος: Δημήτριος Αντ. Τσιγάρας

Δημοτικό  Συμβούλιο

Παπακώστας Μιχαήλ του Ευαγγέλου  (Πρόεδρος Τοπ. Συμβ. Βαλτινού.)
Ζαμπακάς Αθανάσιος του Γεωργίου (Πρόεδρος Δημ. Συμβ. 1999 - 2002)
Γουλόπουλος Στέργιος του Αντωνίου (Αντιδήμαρχος 1999)
Απόχας Ευάγγελος του Νικολάου (Αντιδήμαρχος 2002)
Τσιγάρας Γεώριος του Στεφάνου  (Αντιδήμαρχος 2001)
Κωσταρέλλος Χρήστος του Νικολάου (Μέλος Δ.Ε. 1999 – 2002)
Σταμούλης Βασίλειος του Βαίου
Σχολής Χρήστος του Αποστόλου
Πέτρου Ιωάννης του Κων/νου (Μέλος Δ.Ε. 1999 – 2000)
Ευθυμίου Γεώργιος του Δημητρίου
Κυριάκος Κων/νος του Νικολάου   (Πρόεδρος Τοπ. Συμ. Φωτάδας).
Καλαμαράς Στέφανος του Γεωργίου
Τζάλας Σωτήριος του Γεωργίου  (Πρόεδρος Τοπ. Συμ. Κάτω Ελάτης).
Γκαμπλιώνης Κων/νος του Ευαγγέλου (Αντιδήμαρχος 2000)
Αλαφοστέργιος Ιωάννης του Δημητρίου (Πρόεδρος Τοπ. Συμ. Δενδροχωρίου).


ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Παπακώστας Μιχαήλ του Ευαγγέλου  (Πρόεδρος)
Κουφοχρήστος Αθανάσιος του Χρήστου
Βαγγελός Αντώνιος του Ιωάννου
Βερβέρας Ιωάννης του Στεφάνου
Τσιμπώνης Σωτήριος του Κων/νου

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙΟΥ
Αλαφοστέργιος Ιωάννης του Δημητρίου  (Πρόεδρος)
Φαλάρας Δημήτριος του
Μπακάλης Ιωάννης του Κων/νου
Παππάς Χρήστος του
Μεγαρχιώτη Αλεξάνδρα του

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΩ ΕΛΑΤΗΣ
Τζάλας Σωτήριος του Γεωργίου  (Πρόεδρος)
Μπούγας Χρήστος του
Τουμπρούκης Δημήτριος του
Ζαχαράκης Κων/νος του
Παπαβασιλείου Γεώργιος του

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΩΤΑΔΑΣ
Κυριάκος Κων/νος του Νικολάου  (Πρόεδρος)
Γκουλιόπουλος Σπύρος του Λάμπρου
Μπούγλας Ευθύμιος του
Σκότρας Αθανάσιος του Χρήστου
Πούλιου Ελένη του Αποστόλου.