Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η θητεία ως Δημάρχου Καλλιδένδρου - Έτος 2001




Εκλογή και ορισμός των θεσμικών οργάνων του Δήμου

Κατά την συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιδένδρου, την 7-1-2001, συγκροτήθηκε σε νέο σώμα με την εκλογή Προεδρείου Δ.Σ. και Δημαρχιακής Επιτροπής. Παράλληλα ο Δήμαρχος προέβη και στην ανακήρυξη του Αντιδημάρχου. Έτσι προέκυψαν τα εξής:


Αντιδήμαρχος Καλλιδένδρου
Γεώργιος Σ. Τσιγάρας
















Δ.Ε.Κ.Α.Α. του ΔΗΜΟΥ  ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ  Μ.Μ.Ε.» Γ' ΚΠΣ
Κυρίες και Κύριοι
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως αντιληπτό και αποδεκτό από όλους μας, πως στην πατρίδα μας προωθήθηκαν σημαντικές αλλαγές και έγιναν αρκετές προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας.
Παρ' όλα αυτά η απόστασή μας τόσο από τους Ευρωπαίους Εταίρους όσο και από άλλες ανεπτυγμένες χώρες, παραμένει τεράστια. Επί πλέον ο νομός Τρικάλων δυστυχώς, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, από πλευράς ανάπτυξης, έναντι των άλλων νομών της Ελλάδας.
Μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ το πρόβλημα καθίσταται μείζον και η επίλυσή του έχει χαρακτήρα εθνικής προτεραιότητας.
Το Γ' ΚΠΣ θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας και ειδικότερα για το νομό μας, και ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για την αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν.
Η ιστορία των κοινοτικών προγραμμάτων άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν η χώρα μας εντάχθηκε στην (τότε) ΕΟΚ και απαίτησε την βοήθεια της κοινότητας για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της οικονομίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η πρώτη μορφή των κοινοτικών προγραμμάτων ήταν τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), για να ακολουθήσουν στη δεκαετία του '90 το πρώτο και το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).
Από το 2000 άρχισε να τρέχει το Γ' ΚΠΣ με ορίζοντα το 2006, οπότε και λήγουν τα ΚΠΣ για την Ελλάδα, δεδομένου ότι θα έχει πλήρως ενσωματωθεί στην Ε.Ε.
Για τα ΜΟΠ και τα δύο ΚΠΣ που έληξαν, έχουν ασκηθεί κατά καιρούς αυστηρές κριτικές τόσο για τον τρόπο κατανομής όσο και για τον τρόπο διαχείρισης. Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε με αισιοδοξία μπροστά. Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ, από τα χρήματα της ΕΟΚ. Δεν πρέπει να παραμείνουμε απλοί θεατές αυτής της προσπάθειας. Επιβάλλεται η ενεργός συμμετοχή όλων.
Να ξεφύγουμε από την παθητική στάση και την κριτική, ότι, πάντα οι άλλοι φταίνε για όλα, εκτός από εμάς. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα καλά και για τα κακά του τόπου μας.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καλοσχεδιασμένη αναπτυξιακή πολιτική, όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη. Επιβάλλεται στον τόπο μας να γίνουν άλματα στον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Σήμερα λοιπόν μια νέα ευκαιρία παρουσιάζεται, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους αναπτυξιακούς νόμους, όπου  επενδύοντας, μπορούμε  να επωφεληθούμε από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις επιτοκίων, φορολογικές απαλλαγές και ένα σωρό άλλα κίνητρα.
Η ΔΕΚΑΑ του Δήμου Καλλιδένδρου θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εμφύσηση επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους ανθρώπους του τόπου μας, διοργάνωσε την σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, έτσι ώστε μέσω της ενημέρωσης, της γνώσης και της ενθάρρυνσης των επιχειρηματιών  να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες από τα κοινοτικά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ.
Καλέσαμε σήμερα εδώ ειδικούς επιστήμονες για να μας μεταδώσουν την γνώση τους και την εμπειρία τους πάνω στα θέματα των κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν τις ΜΜΕ, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση, στην αναβάθμιση αλλά και στην προτροπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω, τόσο τον Πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Σαράντη, όσο και τους αγαπητούς εισηγητές, κ.κ. Αρη Βεδεράκη, Μάκη Ιακωβάκη και Παύλο Μπεμπέ που είχαν την ευγενική καλοσύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας αυτή.
Επίσης, να ευχαριστήσω τον κ. Κώστα Αβραμούλη, μέλος του Δ.Σ. του επιμελητηρίου για την πολύτιμη βοήθειά του στην οργάνωση της ημερίδας και όλους εσάς που τιμήσατε με το ενδιαφέρον και την παρουσία σας την εκδήλωσή μας. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ, αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναπτυξιακή πορεία, την καταπολέμηση της ανεργίας, και την πρόοδο του τόπου μας.   
Σας ευχαριστώ.











Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την Ειρήνη
Φίλες και φίλοι της Ειρήνης.
Το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο είναι μια προσπάθεια  για την αποτελεσματική και καθολική προστασία της Ειρήνης. 
Είναι μια προσπάθεια που μας αφορά όλους.
Οι κοινωνίες που διασφαλίζουν την ειρήνη είναι εκείνες που μπορούν και κινητοποιούν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής.
Γι’ αυτό η προσπάθεια ενάντια στην κτηνωδία και το αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου, προς όλους τους λαούς της γης πρέπει να είναι μια προσπάθεια που να μην έχει τέλος όσο θα υπάρχει έστω και ένα θύμα πολέμου.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και ο Δήμος Καλλιδένδρου, θέλοντας να ενωθεί με τις άλλες φωνές των ανθρώπων που διεκδικούν την Ειρήνη.
Εκφράζουμε λοιπόν σήμερα εδώ, την έντονη δυσφορία μας για τους βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει η Αμερική στο λαό του Αφγανιστάν. Την αγανάκτηση και την οργή μας για τα εκατοντάδες αθώα θύματα ενός πολέμου που ξεκίνησε στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, την στιγμή που ο ίδιος ο πόλεμος είναι μια μορφή βίας και τρομοκρατίας.
Υψώνουμε την φωνή μας ενάντια σε όλους τους πολεμοκάπηλους ηγέτες, που αντί να ενισχύουν τα πολιτιστικά, τα κοινωνικά, τα αθλητικά και τα πνευματικά υπόβαθρα των λαών, ρίχνουν βόμβες και πυραύλους, σκορπίζοντας τον όλεθρο, την δυστυχία και τον θάνατο. 
Αν τον κόσμο μας τον ονειρευόμαστε και τον θέλουμε όλοι, Ελεύθερο, Δημοκρατικό, Ανεξάρτητο και Ειρηνικό, δεν έχουμε παρά να τον διεκδικήσουμε.

Σας Ευχαριστώ.













Ομιλία για το Κάπνισμα
Κυρίες και Κύριοι.
Σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση με θέμα «Κάπνισμα και Υγεία», της οποίας συνδιοργανωτές της είναι ο Δήμος Καλλιδένδρου και το Γυμνάσιο Βαλτινού, και σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Γυμνασίου Βαλτινού, τέως Αντινομάρχη και νυν Νομαρχιακό Σύμβουλο, κ. Νίκο Κατσιάνη, για  την ευαισθησία τους, το ενδιαφέρον τους και την αδιάκοπη ανησυχία τους για τέτοιου είδους κοινωνικά θέματα.
Η επιλογή του θέματος δεν έγινε τυχαία και ούτε είναι μια αποσπασματική κίνηση μέσα στα τόσα κοινωνικά προβλήματα του τόπου μας. Είναι μια διαρκής ενημερωτική προσπάθεια ενάντια στο κάπνισμα και γενικά στην καθιέρωση ενός υγιούς τρόπου ζωής των ανθρώπων.
Η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση είναι πολύ σημαντική, αν λάβουμε υπ' όψη μας και τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, το 1999. Το δείγμα της έρευνας ήταν πανελλήνιο και αφορούσε μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Τα αποτελέσματα της έρευνας  έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών, 36%  πειραματίζεται με το κάπνισμα.
Καλέσαμε στην σημερινή μας εκδήλωση τον καθηγητή Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ Σπύρο Μπονώτη για να μας μιλήσει για το κάπνισμα και τις βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία μας.

Επιτρέψτε μου όμως  αφού τον ευχαριστήσω για την τιμή που μας έκανε να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας να αναφερθώ εν συντομία στο πλούσιο κοινωνικό έργο και την προσφορά του στον νομό Τρικάλων.































































Ομιλία του Δημάρχου Δημήτρη Τσιγάρα 
στα Εγκαίνια του Δημαρχείου Καλλιδένδρου

Σεβασμιότατε, κ Γ. Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  κ. Βουλευτές, κ. Νομάρχη, κ. Πρόεδρε της ΤΕΔΚ. Αξιότιμες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου, Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,  Κυρίες και Κύριοι.
Η σημερινή ημέρα είναι για όλους μας, μια ημέρα επιβράβευσης της συλλογικής προσπάθειας όλων μας, της άψογης συνεργασίας, της γόνιμης εργατικότητας, της συνέπειας του λόγου, και της αποτελεσματικότητας των πράξεών μας.
Το νέο μας Δημαρχείο είναι πραγματικότητα.
Όλοι εμείς που έχουμε την διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων του Δήμου Καλλιδένδρου, νοιώθουμε υπερηφάνεια και ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου.
Το νέο μας Δημαρχείο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και επίπονης εργασίας από πολλούς ανθρώπους όλων των βαθμίδων της δημόσιας διοίκησης.
Ως Δήμαρχος του Δήμου Καλλιδένδρου, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω δημόσια, όλους όσους συνέδραμαν και βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο και να είμαστε σήμερα όλοι εδώ  να το εγκαινιάσουμε.
Κατ' αρχή να ευχαριστήσω τους προκατόχους μας, την Διοίκηση του 8ου Συμβουλίου Περιοχής η οποία ξεκίνησε το έργο. Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, του Δήμου Καλλιδένδρου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, για την κοινή μας προσπάθεια και τους κοινούς μας αγώνες μέχρι σήμερα. Τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους του Δήμου μας, της ΤΥΔΚ, και της Διεύθυνσης Περιφερειακής Διοίκησης Τρικάλων. Να ευχαριστήσω ακόμα, τον εργολάβο και τα συνεργεία που εργάστηκαν  με ζήλο και μεράκι, για την άψογη κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου. Να ευχαριστήσω την συντονιστική ομάδα του ΕΠΤΑ με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Γεμενή. Καθώς επίσης και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Καρατζιώτη, που σήμερα θα μας κάνει την τιμή να εγκαινιάσει το νέο Δημαρχείο μας.  Τέλος να ευχαριστήσω και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και που βρίσκεστε σήμερα εδώ, στη γιορτή μας, να μοιραστείτε τη χαρά μας. 
Σήμερα λοιπόν, εγκαινιάζουμε ένα από τα έργα που έγιναν στο Δήμο μας κατά την περίοδο της εφαρμογής του Προγράμματος «Ι. Καποδίστριας».
Με την εφαρμογή του Προγράμματος «Ι Καποδίστριας», έχουμε επιλύσει, σε μεγάλο βαθμό, βασικά ζητήματα οργάνωσης και υποδομών  και έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξη του τόπου μας.
-Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,
Η ανάπτυξη της χώρας μας είναι υπόθεση όλων μας.
Οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες και η γενικότερη κινητικότητα που χρειάζεται να αναπτύξουμε, πρέπει να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να τεθούν οι όροι συνεργασίας κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, δημοτών, Τ.Α. και κεντρικής εξουσίας, για την επίτευξη του στόχου, που είναι η ευημερία όλων μας.
Όλοι μας, συχνά και πολύ εύκολα,  μιλάμε για την ευημερία των πολιτών. Για να υπάρξει όμως ευημερία χρειαζόμαστε εκ μέρους της πολιτείας νέους ρυθμούς ανάπτυξης και εκ μέρους της Τ.Α. σαφείς σχεδιασμούς, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε τόπου.
Η ανεργία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νέο μοντέλο παραγωγής σε μια εποχή που αλλάζει. Για να μπει κανείς στην αγορά εργασίας απαιτούνται καινούργια προσόντα τελείως διαφορετικά από το παρελθόν. Μια καινούργια μορφή αλφαβητισμού εγκαθίσταται με την ψηφιακή πραγματικότητα, ενώ δημιουργείται ένας νέος αναλφαβητισμός, με επιπτώσεις αποκλεισμού πληθυσμιακών ομάδων από την εργασία και ανισότητες στην ανάπτυξη μεταξύ των περιφερειών.
Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας. Όμως για τις νέες θέσεις εργασίας χρειάζονται άνθρωποι καταρτισμένοι, με καινούργιες δεξιότητες και νέα προσόντα. Εδώ η Τ.Α. έχει σημαντικό ρόλο και μεγάλη ευθύνη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να γίνει απόλυτα σαφές, κυρίως στους νέους και όχι μόνο, ότι η απασχόληση σήμερα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που ήταν παλαιότερα.
Μέσα στην κοσμογονία των ανατροπών και των αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη μας και που εν πολλοίς επιβάλλουν πλέον νέα δεδομένα στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική, και πολιτιστική οργάνωση και λειτουργία, η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση και στην ουσιαστική τους διάσταση.
Ο ρόλος της Τ.Α. πρέπει να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός.
Έχω την πεποίθηση, ότι θέτοντας στόχους ανάπτυξης, όχι μόνο σε έργα τσιμέντου και ασφάλτου, ή τουλάχιστον, να μην έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο που είχαν έως τώρα, αλλά επενδύοντας στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, και στη χρήση της τεχνολογίας, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα.
Σ' αυτή την προσπάθεια όμως βασική προϋπόθεση αναβάθμισης του τόπου μας είναι η ενεργός κοινωνία.
Η κοινωνία των πολιτών, που αφουγκράζονται, αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και τις νέες τάσεις, οραματίζονται, διεκδικούν και συνεργάζονται με την Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε η περιφέρεια να πάψει να είναι η τελευταία που θα προσαρμοστεί στις καινούργιες απαιτήσεις.
Έτσι λοιπόν, με ηθική ρίζα στη θεσμική οργάνωση, τον αμοιβαίο σεβασμό όλων μας, ως πρόσωπα αυτόνομα και ίσα, μπορούμε να αγωνιστούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για το ζητούμενο, που είναι η ευημερία, ώστε να φτιάξουμε έναν κόσμο και να ζήσουμε μια ζωή που να μας εκφράζει.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ, το νέο Δημαρχείο ας μην είναι για το δήμο μας, μόνο ένα κτίριο που προσδίδει αισθητική στο χώρο, αλλά να είναι, ένας χώρος δημιουργίας, οργάνωσης και επίτευξης νέων αναπτυξιακών στόχων.
Σας ευχαριστώ.













ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» της 8-9-2001

Ερ.1  Κ. Δήμαρχε πως κρίνετε μέχρι σήμερα την πορεία του Καποδίστρια;

-Κατ' αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία  που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου για τα θέματα της Τ.Α.
Ήδη έχουμε διανύσει τρία  χρόνια από την ημέρα εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας και είναι γεγονός ότι το νέο αυτοδιοικητικό εγχείρημα που ακούει στο όνομα «Ι. Καποδίστριας» έδωσε τεράστιες δυνατότητες για πολλά θετικά αποτελέσματα, αλλά παράλληλα αναδείχθηκαν και ορισμένες αδυναμίες.
Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία να τονισθεί είναι ότι τέθηκαν οι βάσεις για την λειτουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου αρχίζοντας από το μηδέν και διαμορφώνοντας νέες δομές λειτουργίας και διοίκησης.
Προσδιορίζοντας το σύγχρονο ρόλο της Τ.Α. και θέτοντας προτεραιότητες σε δράσεις  για την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως, για το περιβάλλον, για την κοινωνική παρέμβαση, για την ανάπτυξη και τεχνολογία, για την υγεία, για τον πολιτισμό, οι προοπτικές ανάπτυξης και προόδου που ανοίγονται για την χώρας μας είναι τεράστιες.

Ερ. 2  Ο Δήμος Καλλιδένδρου είναι ένας μικρός Δήμος. Πιστεύετε ότι οι μικροί Δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, και αν όχι για ποιους λόγους και τι κατά την άποψή σας πρέπει να γίνει;

-Με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Ι. Καποδίστριας» πράγματι δημιουργήθηκαν αρκετοί αδύναμοι και μικροί δήμοι.
Αυτοί οι ΟΤΑ πρέπει το συντομότερο δυνατό να μεταβληθούν σε ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους, κύτταρα τοπικής ανάπτυξης και προόδου.
Εκείνο που κατά την άποψή μου χρειάζεται να γίνει είναι,  κυρίως νέου τύπου διοικητικά κέντρα που θα μπορούν να εξασφαλίζουν υποδομές προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Να υπάρχουν δηλαδή τεχνικές, πολεοδομικές, οικονομικές, κ.α. υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε περιοχής. Ενώ το μέγεθος της νέας διοικητικής μονάδας να επιτρέπει τη συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα που ως σήμερα ήταν θεσμικά απρόσιτα από τους μικρούς ΟΤΑ.

Ερ. 3  Που εντοπίζετε εσείς τα  προβλήματα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

-Στην προσπάθειά μας για την διαμόρφωση πιο αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσαμε να επισημάνουμε μια σειρά από διοικητικά, οικονομικά και θεσμικά ελλείμματα.
 Για παράδειγμα:
Την ύπαρξη μικρών και αδύναμων ΟΤΑ που σας προανέφερα.
Την μη οικονομική τους αυτοτέλεια.
Την έλλειψη ισχυρών τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών.
Την ανάγκη επιμόρφωσης και κατάρτισης του προσωπικού πάνω στα νέα δεδομένα.
Την ανάγκη ίδρυσης πανεπιστημιακής έδρας για την εκπαίδευση και παραγωγή στελεχών της Τ.Α.
Την ανάγκη δημιουργίας υποστηρικτικού και συμβουλευτικού μηχανισμού, για τη στήριξη των δήμων σε ζητήματα νόμων και κανονιστικού πλαισίου που διέπουν την λειτουργία των ΟΤΑ κλπ.
Όμως αναγκαία προϋπόθεση όλων είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης και συλλογικής συνείδησης, κατανοώντας βεβαίως όλα τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που προβάλλουν μέσα από τον σύγχρονο ρόλο της Τ.Α.  

Ερ. 4  Η άποψή σας για τις συμπολιτείες ποια είναι, είστε υπέρ ή κατά;

-Κατ' αρχήν θεωρώ πως οι ΟΤΑ θα πρέπει να αναπτύξουν μεταξύ τους συνεργασίες σε πολλά επίπεδα, σε πολλούς τομείς και με πολλές μορφές.  Οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να στηρίζονται στους κανόνες της ισότιμης συμμετοχής, της συνοχής και της αλληλεγγύης.
Αν προσεγγίσουμε το ζήτημα με προσοχή και αντιληφθούμε το πνεύμα και τους στόχους του νέου νομοθετικού πλαισίου, θα κατανοήσουμε πλήρως την αναγκαιότητα της δημιουργίας των Συμπολιτειών οι οποίες θα βοηθήσουν στην άσκηση αρμοδιοτήτων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο.
Άλλωστε, οι βασικοί τομείς αρμοδιοτήτων που θα ασκούνται από τις Συμπολιτείες είναι συγκεκριμένες όπως, η τεχνική υποστήριξη, η οικονομική διαχείριση, και η διαδημοτική αστυνόμευση και δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά  με τους δήμους.

Ερ. 5  Είστε ικανοποιημένος για το έργο που έχετε κάνει μέχρι σήμερα στο Δήμο σας;

-Προσωπικά νοιώθω αρκετά ικανοποιημένος για το έργο που έγινε στο Δήμο μας, μέχρι σήμερα.
Υπήρξαν βέβαια πράγματα που κατ' ανάγκην έπρεπε να γίνουν, μιας και είμεθα οι πρώτοι δήμοι του εγχειρήματος «Ι. Καποδίστριας» και για τα οποία ασχοληθήκαμε αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια. Μιλάω για την οργάνωση του δήμου την σύσταση και οργάνωση  υπηρεσιών, την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης,  και όλα αυτά βέβαια έγιναν μέσα από  αντιστάσεις αναχρονιστικών νοοτροπιών και τοπικιστικών ανταγωνισμών.
Επιπλέον δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα, εγώ και οι συνεργάτες μου, στην διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής στάσης, με συγκροτημένη στρατηγική, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές παρεμβάσεις. Επίσης αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους,  εξυγιάναμε την οικονομική κατάσταση του δήμου, προχωρήσαμε στον μηχανολογικό εξοπλισμό, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Δημαρχείου μας, έγιναν διάφορα άλλα έργα, βελτιώθηκαν οι κοινωνικές υποδομές και γενικά υπήρξε μια προσπάθεια ώστε να τεθούν οι βάσεις για την παραπέρα πορεία η οποία από εδώ και πέρα θα έχει συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους.

Ερ. 6  Συχνά αναφέρεστε σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με την ιδιότητα βεβαίως του Δημάρχου αλλά και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνει η Τ.Α. για τους δημότες για τον άνθρωπο.
Πρόκειται να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο τον άνθρωπο και ειδικά στα θέματα στα οποία θίγετε συχνά;

-Μέχρι τώρα στην Ελλάδα το έργο κάθε πολιτικής αρχής ήταν συνδεδεμένο με επενδύσεις που αφορούσαν τεχνικά έργα όπως δρόμους, κτίρια, γεφύρια. Υστερούμε αρκετά σε επενδυτικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον και τα κοινωνικά προβλήματα.
Η ανάπτυξη της περιοχής μας είναι μια υπόθεση που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε στην πραγματική της διάσταση.
Η ανεργία για παράδειγμα, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νέο μοντέλο παραγωγής που αλλάζει. Για να μπει κανείς στην αγορά εργασίας απαιτούνται καινούργια προσόντα τελείως διαφορετικά από το παρελθόν. Για το λόγο αυτό πιστεύω, ότι χρειάζονται άνθρωποι καταρτισμένοι, με καινούργιες δεξιότητες και νέα προσόντα. Εδώ λοιπόν η Τ.Α. έχει σημαντικό ρόλο και μεγάλη ευθύνη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να γίνει απόλυτα σαφές ότι η απασχόληση σήμερα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που ήταν παλαιότερα.
Πρέπει  λοιπόν να δώσουμε προτεραιότητα  και να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, και στη χρήση της τεχνολογίας, προκειμένου να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ανεργία με νέους ορίζοντες δραστηριοτήτων.
Οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις του δήμου μας, εν' όψη και του Γ' Κ.Π.Σ., πρέπει να έχουν σχέση με την δημιουργία νέων υπηρεσιών, με την διοργάνωση σεμιναρίων, με την εφαρμογή κοινοτικών προγραμμάτων για την επιμόρφωση και την κατάρτιση, με την ίδρυση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και κέντρων επαγγελματικής ανάπτυξης και γενικότερα με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με τη δημιουργία συστημάτων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, σε εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης των πολιτών, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων, καθώς και στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής υποστήριξης.
 Επί πλέον ένας άλλος μας  στόχος  είναι, να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως π.χ. οικολογικές ή βιολογικές καλλιέργειες ή άλλου είδους δραστηριότητες πολύ αποδοτικές και ελάχιστα γνωστές.

Ερ. 7  Θα είστε ξανά  υποψήφιος Δήμαρχος και ποιους στόχους θέτετε για την επόμενη τετραετία;

-Δεν είμαι περαστικός από τα δημοτικά πράγματα. Θέλω να αφήσω ίχνη τέτοια, που να βοηθήσουν στην παραπέρα πορεία του τόπου μου.
Με κίνητρο την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μου, θεωρώ την υποψηφιότητά μου επιβεβλημένη ώστε να αξιοποιηθούν η γνώση, και η εμπειρία της προηγούμενης θητείας και να μου δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω ιδέες, σχέδια, και όνειρα που έχω.

Νοιώθω ότι πρέπει να ολοκληρώσω ένα έργο, όλους δηλαδή εκείνους τους στόχους που ανέφερα πιο πάνω, και δεν λέω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο τόπος μας.




Ομιλία στα ΚΑΠΗ
Κυρίες και Κύριοι.
Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της Τρίτης Ηλικίας, στην οποία είναι αφιερωμένη η 1η Οκτωβρίου, τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καλλιδένδρου, διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση, δίνοντας έμφαση σ' ότι μπορεί να δημιουργεί περισσότερη «ευτυχία», σ' ότι μπορεί να σημαίνει καλύτερη ζωή για τους ηλικιωμένους ανθρώπους του δήμου μας.
Την τρίτη ηλικία οφείλουμε να την θυμόμαστε καθημερινά, να την φροντίζουμε και να στεκόμαστε πλάι της με αγάπη και σεβασμό.
Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, γι αυτό επιβάλλεται να υιοθετήσουμε πολιτικές για την τρίτη ηλικία, οι οποίες να δίνουν τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους, να είναι δραστήριοι, να έχουν καλή υγεία, αποφεύγοντας προβλήματα κατάθλιψης και γενικά προβλήματα σχέσεων με το περιβάλλον τους.
Όλοι μας, όσοι ασχολούμαστε με την λειτουργία και δραστηριοποίηση των ΚΑΠΗ έχουμε κατανοήσει βαθιά ότι υπηρετούμε ένα σημαντικό κοινωνικό και ανθρώπινο θεσμό και είμαστε διατεθειμένοι να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να πραγματώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο αύριο.
Με τη λειτουργία και δραστηριοποίηση των 4 ΚΑΠΗ στο Δήμο μας, η τρίτη ηλικία αποδεικνύει ότι μπορεί να δημιουργήσει έργο σε πάρα πολλούς τομείς και να παραμείνει ενεργή και δραστήρια.
Με τις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσουμε όπως:
Τις εκδρομές και τα ταξίδια, που κατά καιρούς γίνονται,
Την συμμετοχή των μελών σε θερινές κατασκηνώσεις και λουτρά,
Τη διοργάνωση εκδηλώσεων με γεύματα, πίτες, τσάγια κλπ,
Τις επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις,
Τις ενημερωτικές ομιλίες πάνω σε θέματα υγείας,
Την ίδρυση χορωδίας και χορευτικών τμημάτων,
και τόσες άλλες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες, που έγιναν, και που προγραμματίζουμε στο μέλλον να κάνουμε, πιστεύουμε ότι συμβάλουμε στην δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων, καλής διαβίωσης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Χρειάστηκαν λοιπόν, αρκετοί αγώνες και επίμονες προσπάθειες, για να έρθει η Τ.Α. πιο κοντά στον δημότη, έτσι ώστε, να φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωσή του, την ποιότητα της ζωής του, και την δημιουργική του δράση.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και συνέδραμαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Τους οικοδεσπότες που είναι το ΚΑΠΗ Φωτάδας, τους εκλεκτούς μαγείρους που με μεγάλη επιμέλεια φρόντισαν για το παραδοσιακό φαγητό, τους εθελοντές που βοήθησαν με προθυμία στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, τον δάσκαλο και τα μέλη της χορωδίας του ΚΑΠΗ  Δενδροχωρίου για την συμμετοχή τους και τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Εύχομαι σε όλους σας να έχετε υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Καλή διασκέδαση.













Ομιλία για το ΕΥΡΩ
Κυρίες και Κύριοι.
Όπως γνωρίζουμε όλοι μας η Ελλάδα είναι το 12ο μέλος της Ευρωζώνης και το Ευρώ γίνεται το επίσημο νόμισμα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετέχουν στην Ευρωζώνη με σταθερή τιμή μετατροπής στα περισσότερα εθνικά νομίσματα.
Τον Ιούνιο στη διάσκεψη κορυφής της Λισαβόνας συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς, κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενταχθεί η ελληνική οικονομία στην ΟΝΕ και το ελληνικό νόμισμα στην Ευρωζώνη με κεντρική ισοτιμία τις 340,75 δρχ.
Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Μια ανάσα από την κατάργηση της εθνικής μας δραχμής.
Το Ευρώ θα αντικαταστήσει τη δραχμή και θα κυκλοφορήσει ως νόμισμα, την 1 - Ιανουαρίου - 2002.
Αναμφίβολα οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, με τη συνεργασία και ταυτόχρονα τη διατήρηση της διαφορετικότητας του κάθε έθνους.
Για την προοπτική και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής της χώρας μας, οι απόψεις μπορεί να διίστανται και οι εκτιμήσεις να είναι διάφορες. Η πραγματικότητα όμως μας επιβάλλει να προετοιμαστούμε για την ομαλή προσαρμογή και την μετάβασή μας στις νέες συνθήκες της νομισματικής ενοποίησης.
Η ΔΕΚΑΑ του Δήμου Καλλιδένδρου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Βαλτινού συνδιοργανώνουν την σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, με καλεσμένο τον Δ/ντή της Εθνικής Τράπεζας Τρικάλων κ. Κων/νο Κυριαζίδη,  ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα: «Από τη δραχμή στο Ευρώ» και θα μας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθώς και για τα ειδικά προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες κατά την μετάβαση στο Ευρώ.
Με τη σημερινή εκδήλωση, επιδιώκεται επίσης, να γνωρίσουμε αυτό το νόμισμα, τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη χρήση του, τις επιπτώσεις και τις προβλέψεις για πιθανές επιπτώσεις στον καθένα από εμάς.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δ/ντή της Εθνικής Τράπεζας κ. Κων/νο Κυριαζίδη για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και την παρουσία του εδώ. Επίσης να ευχαριστήσω τον Δ/ντή του Γυμνασίου Βαλτινού και συνδιοργανωτή αυτής της εκδήλωσης κ. Ν. Κατσιάνη, τους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Χαιρετίζοντας λοιπόν αυτή την εκδήλωση θα ήθελα να σας ευχηθώ, «Τα όνειρά σας να μην είναι όνειρα μιας πεντάρας ή δεκάρας, αλλά, όνειρα Ευρώ με μνήμες Δραχμής».

Σας ευχαριστώ.







Ομιλία για τα αγροτικά προβλήματα
Κυρίες και Κύριοι.
Ο αγροτικός τομέας, ένας στρατηγικός τομέας της εθνικής μας οικονομίας, αντιμετωπίζει χρόνια σημαντικά προβλήματα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Η αγροτική κοινωνία της χώρας μας διέρχεται αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις.
Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην επιβίωση του ενός πέμπτου του ελληνικού πληθυσμού που ζει στην ύπαιθρο, που παράγει τρόφιμα και πρώτες ύλες για τις ανάγκες της χώρας, που διασφαλίζει την ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, και που διασφαλίζει την οικολογική ισορροπία του τόπου μας.
Η διαμορφωμένη κατάσταση και οι πρόσφατες εξελίξεις της νέας αγροτικής πολιτικής που επιβάλλει η Παγκοσμιοποίηση κάνει δύσκολη και επώδυνη την θέση του Έλληνα αγρότη.
Οι άμεσες περικοπές των κοινοτικών επιδοτήσεων και τα πρόστιμα για τις υπερβάσεις της παραγωγής τους, τους οδηγούν όχι απλά σε μείωση του εισοδήματός τους, αλλά σε πλήρη αφανισμό.
Από την άλλη μεριά, η έλλειψη εκσυγχρονισμού των γεωργικών μονάδων, ο κατακερματισμός σε πολύ μικρές εμπορικές μονάδες, το υψηλό κόστος πρωτογενούς παραγωγής, οι μικρές και ανθυγιεινές μονάδες και η προβληματική διακίνηση των προϊόντων, συνθέτουν την προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αρκετοί τομείς της γεωργίας.
Ήδη οι Θεσσαλοί αγρότες, αλλά και οι αγρότες ολόκληρης της χώρας, ξεσηκώθηκαν με συλλαλητήρια και διάφορες κινητοποιήσεις και ο πυρετός των αντιδράσεων ανεβαίνει μέρα με την ημέρα.
Αυτή η κατάσταση επιβάλλει σε όλους  μας να σκύψουμε στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και να απαιτήσουμε την δρομολόγηση πολιτικών, με στόχο την συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο και τη δρομολόγηση εναλλακτικών εξωγεωργικών συμπληρωματικών δραστηριοτήτων με υψηλή παραγωγικότητα, οικονομική βιοσιμότητα και οικολογικά χαρακτηριστικά.
Φιλοξενούμε σήμερα εδώ, το μέλος της Π.Γ. του ΔΗ.Κ.ΚΙ. κ. Γιώργο Παπασίμο και τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και πρώην  βουλευτή και μέλος της ΚΠΕ του ΔΗ.Κ.ΚΙ, κ. Γιάννη Δημαρά, οι οποίοι θα μας αναπτύξουν το θέμα:  «Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Ως Δήμαρχος του Δήμου Καλλιδένδρου, θα ήθελα να τους καλωσορίσω στον Δήμο μας και να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνουν να βρίσκονται ανάμεσα μας, συμπαραστεκόμενοι έτσι, έμπρακτα και ουσιαστικά στα προβλήματα και στις ανησυχίες του αγροτικού πληθυσμού του τόπου μας.
Τελειώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και την Ν.Ε. του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Τρικάλων για αυτή την πρωτοβουλία της και να ευχαριστήσω και όλους εσάς που παραβρίσκεστε σ' αυτή την αίθουσα, προσθέτοντας έτσι με την παρουσία σας, μια ακόμη συλλογική φωνή στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Σας ευχαριστώ.












Άρθρο σε εφημερίδες
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΓΑΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
Με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις Ευρωπαϊκές αλλά και στις παγκόσμιες αγορές η κατασκευή ενός αεροδρομίου στην περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα στην περιοχή των Τρικάλων, θεωρείται έργο ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας.
Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον το θέμα της κατασκευής  αεροδρομίου στον τόπο μας είχα επισημάνει και σε παλαιότερα δημοσιεύματά μου την αναγκαιότητα αυτού του έργου καθότι, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη των δυνατοτήτων μιας τέτοιας επένδυσης, η οποία θα βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Το αεροδρόμιο θα αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής υπό την έννοια της εξαγωγικής δυνατότητος των νωπών προϊόντων και όχι μόνο.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια τέτοια επένδυση λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του νόμου 1815 / 88 του Αεροπορικού Κώδικα καθορίζονται τα θέματα και οι όροι της ίδρυσης και λειτουργίας των κρατικών αεροδρομίων. Για όλα όμως τα θέματα που αφορούν την μελέτη, την οργάνωση, την κατασκευή, και την εκμετάλλευση των ιδιωτικών διεθνών αεροδρομίων απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι βέβαια μια πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδικασία, με διάφορα ζητήματα τα οποία χρειάζεται να επεξεργασθούν, να προβλεφθούν, και να σχεδιαστούν,  ώστε να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιων επενδύσεων.
Όπως είναι γνωστό, η Αεροδρόμιο Μετεώρων Α.Ε. έχει ήδη, από το 1995 καταθέσει πρόταση στις αρμόδιες υπηρεσίες, με όλες τις σχετικές μελέτες για την κατασκευή ιδιωτικού αεροδρομίου σε περιοχή του Δήμου Φαλώρειας, και αναμένονταν η ρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης
Σήμερα λοιπόν, με  βάση  διαφόρων δημοσιευμάτων του Αθηναϊκού τύπου, φαίνεται πως η πολιτεία  κατανόησε πλήρως την αναγκαιότητα που υπάρχει για την λειτουργία τέτοιων αεροδρομίων και μάλλον, προωθεί την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Το Αεροδρόμιο Μετεώρων, το οποίο επιχειρείται σήμερα να κατασκευαστεί, αποτελεί ένα πιλοτικό έργο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι έργο το οποίο  θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στον ελλαδικό χώρο.
Μέσα από την κατασκευή και λειτουργία αυτού του αεροδρομίου το όφελος θα είναι πολλαπλό.     Ποιοι θα ωφεληθούν:
1) Θα ωφεληθούν οι επενδυτές οι οποίοι προσδοκούν να εξασφαλίσουν με την λειτουργία του αεροδρομίου μια καλή απόδοση για τα χρήματά τους.
2) Θα ωφεληθούν οι τράπεζες οι οποίες επίσης θα διαθέσουν τα κεφάλαιά τους και θα χρηματοδοτήσουν το έργο προσδοκώντας κέρδος από τον εκτοκισμό.
3) Θα ωφεληθεί ο Δήμος Φαλώρειας ο οποίος, θα συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στα κέρδη της εταιρίας καθότι παραχώρησε την έκταση για την κατασκευή του έργου.
4) Θα ωφεληθεί η γύρω περιοχή από τα έργα υποδομής που θα γίνουν με προεξέχοντα την εξασφάλιση καλής οδικής πρόσβασης στο αεροδρόμιο.
5) Θα ωφεληθούν πάρα πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι θα στηρίξουν τη λειτουργία του αεροδρομίου και βέβαια θα αναπτύξουν και παραπέρα δραστηριότητες και εργασίες με βάση το αεροδρόμιο.
6) Θα ωφεληθούν οι άνεργοι της περιοχής από την αύξηση της απασχόλησης και τις καινούργιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή και τη λειτουργία του αεροδρομίου.
7) Θα ωφεληθούν οι αγρότες με την προώθηση των προϊόντων τους, καθότι οι επερχόμενες μεταβολές στην γεωργία θα επιβάλλουν νέες μεθόδους παραγωγής και προώθησης των προϊόντων.
8) Θα ωφεληθεί ο κλάδος των τουριστικών επαγγελμάτων (Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καταστήματα κλπ.)
9) Θα ωφεληθεί το επιβατικό κοινό με τα διάφορα δρομολόγια που θα γίνονται.
10) Τέλος θα ωφεληθεί σημαντικά το Ελληνικό Δημόσιο και η εθνική οικονομία με τη φορολόγηση των εσόδων που θα προκύπτουν από την λειτουργία του αεροδρομίου.
Συνεπώς με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι γεγονός ότι η κατασκευή  του αεροδρομίου Μετεώρων είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς η στήριξη εκ μέρους των  πολιτικών, και τοπικών παραγόντων θα πρέπει να είναι αμέριστη.
Θα πρέπει τόσο οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,  η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και όλοι οι φορείς του νομού  να συστρατευτούμε σ' αυτή την προσπάθεια  και να ασκηθούν πιέσεις, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο βέβαια απαιτείται να υπάρξει. Με δεδομένο ότι υπάρχουν και οι σχετικές μελέτες του έργου (Οικονομοτεχνικές, περιβαλλοντολογικές κλπ) τεκμηριωμένες και επιστημονικά ελεγμένες, πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα και γρήγορα η κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και θα βγάλει το νομό μας από την απομόνωση.
Δημήτρης Τσιγάρας
Δήμαρχος Καλλιδένδρου







Από το ταξίδι στις Βρυξέλλες
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
















Το τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου Καλλιδένδρου