Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η θητεία ως Δημάρχου Καλλιδένδρου - Έτος 1999



Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου 1998 έκανα την παρακάτω δήλωση, που αφορούσε, τόσο στην εκλογική επιτυχία όσο και στο δύσκολο έργο που καλούμασταν ως νέα Δημοτική Αρχή να επιτελέσουμε.



Ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής








Ομιλία στην Ορκωμοσία
Κυρίες και Κύριοι.
Ύστερα από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτώβρη γίναμε εντολοδόχοι της λαϊκής βούλησης του Δήμου Καλλιδένδρου και καλούμαστε να πάρουμε την μεγάλη ευθύνη, διαχείρισης των κοινών στα χέρια μας, για τέσσερα χρόνια.
Με τον όρκο που δώσαμε πριν από λίγο ενώπιον των εκπροσώπων της εκκλησίας, των κρατικών φορέων αλλά και του ίδιου του εντολοδότη μας Λαού, οφείλουμε να διατηρούμε πίστη στον τόπο, προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες και στην ισχύ του δικαίου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι για την Ελλάδα πανάρχαιος θεσμός, ο οποίος συγκράτησε την εθνική και κοινωνική συνοχή ακόμα και σε εποχές δύσκολων συνθηκών επιβίωσης, για το έθνος μας.
Είναι θεσμός λαογέννητος, συνυπάρχει με τους πολίτες και προέκυψε από τις ανάγκες για τις ανάγκες των πολιτών (ως οργανωμένης κοινωνίας).
Σέβομαι και τιμώ όσους προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σ’ αυτόν τον τόπο από τη θέση των Προέδρων, των κοινοτικών Συμβούλων ή οποιαδήποτε άλλη θέση.
Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβουν την διαχείριση της τοπικής ανάπτυξης νέες κοινωνικές ομάδες που θα καταστήσουν τον Δήμο μας ισότιμο εταίρο του κεντρικού κράτους.
Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2000 και στην χώρα μας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο δομής, λειτουργίας και διοίκησης των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πάνω σ' αυτό στηρίζονται πολλές ελπίδες για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του τόπου μας.
Η νέα τάξη πραγμάτων, όπως διαμορφώνεται από την αναπόφευκτη πορεία προς την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική πρόοδο, διακρίνεται από έναν πολιτικό ρεαλισμό που θέλει την συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, στηρίζει την αποδυνάμωση της κομματικοποίησης και του παραδοσιακού πελατειακού συστήματος, χαράζει βαθιές κοινωνικές τομές, που ενδεχομένως να φέρουν αναπόφευκτα συγκρούσεις.
Μπροστά λοιπόν σ' αυτές τις εξελίξεις και εν όψει της εφαρμογής του Προγράμματος «Ι. Καποδίστριας» είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι μας.
Η δημοτική αρχή δεν θα αρκείται πια σε απλές διαχειριστικές μεθόδους, αλλά με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα έχει έναν ρόλο διεκδικητικό και για να μπορεί να ανταποκριθεί θα δώσει έμφαση στη γνώση στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, στην ισόρροπη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος και στον πολιτισμό.
Και όπως τονίζαμε στις προγραμματικές θέσεις, του συνδυασμού μας «ζεύξις και πράξις» θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε κάθε τι που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής όλων μας.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των στόχων του Προγράμματος «Ι. Καποδίστριας» θα παίξει η ικανότητα των αιρετών αρχόντων να αξιοποιήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να δημιουργηθεί συνείδηση αρμονικής και ειλικρινούς συνεργασίας.
Έτσι λοιπόν έχουμε χρέος και οφείλουμε να υπερβάλουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Θα τελειώσω με εκείνη τη φράση που έλεγε ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς.
-«Κύριοι δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε»
Σας ευχαριστώ.
  


Εκλογή και ορισμός των θεσμικών οργάνων του Δήμου


Κατά την πρώτη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιδένδρου, την Κυριακή 3-1-1999, συγκροτήθηκε σε σώμα με την εκλογή Προεδρείου Δ.Σ. και Δημαρχιακής Επιτροπής. Παράλληλα ο Δήμαρχος προέβη και στην ανακήρυξη του Αντιδημάρχου. Έτσι προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:


Ζαμπακάς Αθανάσιος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιδένδρου


Γουλόπουλος Στέργιος
Αντιδήμαρχος Καλλιδένδρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
Αρθμ.  Πρωτ.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Δήμαρχος Καλλιδένδρου
Έχοντας υπόψη:
Τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 115 του Π.Δ./τος 410 / 1995 όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 2539/97
Αποφασίζουμε
Ορίζουμε Αντιδήμαρχο τον Δημοτικό Σύμβουλο, Στέργιο Γουλόπουλο και του μεταβιβάζω τις πιο κάτω αρμοδιότητές μου:
1). Την παρακολούθηση καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, αφοδευτηρίων κλπ) καθώς και τη συγκομιδή και αποκομιδή των απορριμμάτων λαμβάνοντας μέτρα για βελτίωση αυτών.
2). Την εποπτεία της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης του Δήμου μας.
3). Τον τρόπο διάθεσης των βοσκησίμων εκτάσεων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.
4). Την εποπτεία καλής κατάστασης των μηχανημάτων και αυτοκινήτων του Δήμου μας.
5). Την εποπτεία καλής λειτουργίας των παιδικών χαρών και άλλων παιδιών.
6). Την εποπτεία καλής λειτουργίας της αποχέτευσης.
7). Την εποπτεία καλής λειτουργίας των νεκροταφείων.
8). Τον αποχιονισμό και καθαρισμό των δρόμων.
9). Την εποπτεία του τεχνικού προσωπικού του Δήμου μας.
 Βαλτινό 9 Ιανουαρίου 1999
Ο Δήμαρχος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΤΣΙΓΑΡΑΣ



 Οι πρώτες αντιδράσεις
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νεοεκλεγμένης Δημοτικής Αρχής άρχισε η οργάνωση και η στέγαση των υπηρεσιών. Στην έδρα του Δήμου Καλλιδένδρου, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα του Βαλτινού, έπρεπε τώρα να συστεγαστούν και να εργαστούν όλοι οι υπάλληλοι των πρώην κοινοτήτων καθώς και τα όργανα του νέου Δήμου. Έτσι χρειάστηκε να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες λειτουργίας του δήμου γραφεία, καρέκλες, ντουλάπες, κλιματιστικά κ.ά. στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Βαλτινού.
Στην ενέργεια αυτή υπήρξαν σθεναρές τοπικιστικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με διαμαρτυρίες στο τύπο, αλλά και με την κυκλοφορία επικριτικών σκίτσων για το όλο θέμα.





Συνέντευξη στην εφημερίδα «το Δενδροχώρι» Φεβρουάριος 1999
Ερ. 1) Κατ’ αρχή συγχαρητήρια για την εκλογή σας σαν πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Καλλιδένδρου και εύχομαι να επιτύχετε στο δύσκολο οπωσδήποτε έργο σας. Κατά τη γνώμη σας που οφείλεται αυτή η νίκη του συνδυασμού σας, εκτός από το χωριό σας που σας ψήφισε μαζικά;

Απ. 1) Είναι γνωστό κ. Μεγαρχιώτη ότι στις εκλογές του Οκτώβρη του 1998 έθεσαν υποψηφιότητα, στο Δήμο μας, 4 συνδυασμοί.
Την πρώτη Κυριακή των εκλογών πλειοψήφησαν οι δύο εκ των τεσσάρων συνδυασμών και έτσι, είχαμε την ευκαιρία ως συνδυασμός «ζεύξις και πράξις» να περάσουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, φαίνεται, πως ο συνδυασμός «ζεύξις και πράξις», με την παρουσία του, την κινητικότητά του, αλλά και με τα μηνύματα του προγράμματός του, έπεισε την τοπική κοινωνία του Δήμου Καλλιδένδρου και απέσπασε έτσι την πλειοψηφία της εκπροσώπισής της.

Ερ. 2) Ήταν έκπληξη για σας το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής και αν ναι, γιατί;

Απ. 2) Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα και εξέθεσα τον εαυτό μου στην κρίση των δημοτών, ήμουν έτοιμος να αποδεχθώ οποιοδήποτε αποτέλεσμα είτε την πρώτη είτε την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Η υποψηφιότητά μου είχε ως κίνητρο την ευκαιρία της δυνατότητας να υλοποιήσω ιδέες, σχέδια και όνειρα για τον τόπο μου.
Και όπως έχω ξανά επισημάνει η αγάπη για τον τόπο μου δεν προέκυψε για χάρη των δημοτικών εκλογών, αλλά προ υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια και αυτό επιβεβαιώνεται με το έμπρακτο ενδιαφέρον μου, την ενεργό συμμετοχή και την συνεχή παρουσία μου στα κοινά.

Ερ. 3) Πως εξηγείτε την προτίμηση των ψηφοφόρων στο συνδυασμό σας, τη στιγμή που αποτελείτε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από συντοπίτες σας.

Απ. 3) Υποπτεύομαι πως με τον όρο συντοπίτες εννοείτε τους Βαλτσινιώτες;
Θα σας έλεγα όμως πως για μένα συντοπίτες είναι όλοι οι δημότες του Δήμου Καλλιδένδρου και πάνω σ' αυτό πιστεύω πως έχουν την ίδια αντίληψη και οι περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την έννοια της μεταρρύθμισης στη χώρα μας.

Ερ. 4) Στη διάρκεια της τετραετούς θητείας σας, αυτό (πλειοψηφία Δ.Σ. κατοίκων Βαλτινού) το θεωρείτε πλεονέκτημα για το Δήμο μας ή όχι και γιατί;

Απ. 4) Στη διάρκεια της τετραετούς θητείας μας... θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα θεώρηση των πραγμάτων και να κατανοήσουμε ότι πλέον αποτελούμε ένα σύνολο ανθρώπων που έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, στα όρια μιας ευρύτερης έκτασης.
Για τον λόγω αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους φορείς αλλά και όλους τους συνδημότες να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να περάσουμε από την τοπικιστική, μοιρολατρική και μεμψίμοιρη απάθεια, στην ετοιμότητα και στην συναινετική και ευέλικτη ενεργητικότητα.
Έτσι μόνο θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Ερ. 5) Οι συνεργάτες σας πιστεύετε πως ήταν ότι καλύτερο επιλέξατε και πόσο θα σας βοηθήσει η επιλογή σας αυτή, όταν οι άλλοι πρώην ΟΤΑ θα αμφισβητούν συνεχώς τις προθέσεις σας λόγω της εντοποιότητάς τους;

Απ. 5) Από την συνεχή επαναληπτικότητα των ερωτήσεών σας, διακρίνω μια εμμονή σε μια τοπικιστική αντίληψη, στην οποία δεν προτίθεμαι να καλλιεργήσω ούτε να συντηρήσω.
Ωστόσο πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι τα μικροκομματικά και τοπικιστικά πάθη θα πρέπει να μείνουν στην άκρη και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να αποκτήσουμε όλοι μας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!
Σας επαναλαμβάνω λοιπόν πως το Δ.Σ. αποτελείται από 15 συνδημότες μας τους οποίους εξέλεξε η τοπική κοινωνία του Δήμου μας.

Ερ. 6) Ποιος συνδυασμός κατά τη γνώμη σας, από τους τρεις βοήθησε ποιο πολύ στην εκλογή σας και γιατί;

Απ. 6) Εκείνο που πραγματικά βοήθησε στην εκλογή του συνδυασμού «ζεύξις και πράξις», πιστεύω, πως ήταν μια σύνθεση πραγμάτων που εκτιμήθηκαν από την τοπική κοινωνία του Δήμου Καλλιδένδρου.
Πιστεύω πως είχαμε μια παρουσία αξιόλογη, αναδείξαμε στοιχεία όπως την ποιότητα, την ηθική, την υπέρβαση, τις νέες αντιλήψεις και πάνω απ' όλα την διάχυτη αγάπη για προσφορά στον τόπο μας.

Ερ. 7) Συζητήσατε με τους επικεφαλής των συνδυασμών μετά την πρώτη ψηφοφορία και για ποιο λόγο;

Απ. 7) Βεβαίως και συζητήσαμε με τους επικεφαλής αλλά και με τους υπόλοιπους υποψήφιους συμβούλους των επιλαχόντων συνδυασμών και τους ζητήσαμε την υποστήριξή τους.

Ερ. 8) Ζητήσατε από τον επικεφαλής του συνδυασμού κ. Γκαμπλιώνη, όπως ξέρουμε και από το αποτέλεσμα, να σας βοηθήσει και αν ναι, με ποια ανταλλάγματα;

Απ. 8) Όπως σας απάντησα και προηγουμένως, ζητήσαμε την υποστήριξη από τους δύο επιλαχόντες συνδυασμούς (όπως ήταν φυσικό άλλωστε) καθώς και από όλους τους ψηφοφόρους που είχαν εκφραστεί την πρώτη Κυριακή υπέρ αυτών των συνδυασμών.
Το αντάλλαγμα που εσείς ονομάζετε, ήταν η εγγύηση και η αμοιβαία υπόσχεση μιας αγαστής συνεργασίας, καθώς και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας στο Δ.Σ. με στόχο το συμφέρον του τόπου μας.

Ερ. 9) Εάν υπήρχε συνδυασμός από συγχωριανούς σας και έβγαινε έξω απ’ το παιχνίδι των εκλογών, θα ζητούσατε την βοήθειά τους ή όχι, με ποιο σκεπτικό;

Απ. 9) Αυτό το ερώτημα είναι υποθετικό. Αν σας έδινα και εγώ μια απάντηση θα ήταν και αυτή υποθετική. Καλύτερα να απαντούμε σε πραγματικά ερωτήματα που άλλωστε προσελκύουν και το ενδιαφέρον των δημοτών μας.

Ερ. 10) Που αποδίδετε τους 300 και πλέον ψηφοφόρους του Δενδροχωρίου που σας ψήφισαν όταν κατά γενική ομολογία (είχαν την δεύτερη Κυριακή) τον καλύτερο αναλογικά και αντιπροσωπευτικά συνδυασμό του Δήμου και μάλιστα είχε στις τάξεις του πλειοψηφία Δενδοχωριτών Συμβούλων;

Απ. 10) Κύριε Μεγαρχιώτη όταν υπερεκτιμάμε την τοπικιστική λογική, τότε αυτή, δεν μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα.
Δεν θα ήταν άδικο λοιπόν, να υποτιμήσουμε ένα σωρό άλλα κριτήρια επιλογής εκπροσώπων μας, τα οποία εμπεριέχουν και την ουσία, και να σταθούμε στεγνά και ανόητα στο τοπικιστικό συναίσθημα;
Πιστεύω λοιπόν πως οι ψηφοφόροι του Δήμου Καλλιδένδρου έστειλαν τους εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα είναι ώρα για δουλειά.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω, πως τα πραγματικά προβλήματα και οι ανησυχίες των δημοτών μας δεν είναι οι εκλογικές διαδικασίες και οι προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε υποψηφίου.
Και θα προτιμούσα και εγώ, αλλά πιστεύω και όλοι οι συνδημότες μας να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και με την επίλυση αυτών, παρά με τα τοπικιστικά πάθη που άλλωστε αποτελούν και την τροχοπέδη προς την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.




































ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων των
δημοτών ο δήμος Καλλιδένδρου διοργάνωσε πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, (2-6-Ιουλίου-1999) σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, με ποικίλες παραδοσιακές και καλλιτεχνικές εκφράσεις.
Η μορφή των εκδηλώσεων ήταν τέτοια που στόχευε εκτός από την ψυχαγωγία να ενεργοποιήσει και τον ίδιο τον πολίτη με το να λάβει ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις.
Το πενθήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε από το δημοτικό διαμέρισμα της Φωτάδας όπου έγινε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «παραδοσιακά επαγγέλματα» και παραστάσεις κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη, από τη θεατρική σκηνή του κ.Νίκου Τζήκα.
Οι ίδιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα, τις επόμενες ημέρες.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε επίσης:
-Μουσική λαϊκή βραδιά στην έδρα του δήμου με το μουσικό σχήμα «Ορφέας».
-Μουσική βραδιά με την λαϊκή ορχήστρα της μουσικής σχολής, Χρύσας Τσέργα.
-Βραδιά μουσικής έκφρασης με την συμμετοχή νέων ταλέντων.
-Προβολή slides (σλάιντς) με θέμα «οδοιπορικό στο Νομό Τρικάλων» από τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Καλούσιο.
-Έκθεση βιβλίου με τη συμμετοχή βιβλιοπωλείων της πόλης των Τρικάλων.
-Μουσικοχορευτική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του πενθημέρου των εκδηλώσεων λειτούργησε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο αμφιθέατρο του Λυκείου.
Παράλληλα έγιναν μαθήματα ζωγραφικής σε ομάδες παιδιών από τον ζωγράφο κ. Παναγιώτη Βανταλή.
Πέρα των παραπάνω πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και αθλητική εκδήλωση «Τουρνουά ποδοσφαίρου» στην Κ. Ελάτη με την συμμετοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων του Δήμου.


















ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
«Η ποδηλασία είναι άθληση, είναι υγεία, είναι προστασία και σεβασμός προς το περιβάλλον. Η ποδηλασία είναι τρόπος ζωής».
Με το παραπάνω σύνθημα πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 1999 ο πρώτος ποδηλατικός αγώνας που διοργάνωσε ο δήμος Καλλιδένδρου, στα πλαίσια των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στον αγώνα συμμετείχαν 60 ποδηλάτες (αγόρια και κορίτσια) από όλες τις ηλικίες και από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.
Ο ποδηλατικός αγώνας είχε ως σημείο έναρξης τον Εξάλοφο και οι συμμετέχοντες ποδηλάτες ακολούθησαν την διαδρομή, Εξάλοφο-Δενδροχώρι - Ματσουκέικα - Βαλτινό - Κ. Ελάτη - Φωτάδα - Μέλιγο - Βαλτινό (τερματισμός στην κεντρική πλατεία).
Πρώτος κατέληξε ο ποδηλάτης Κώστας Μπαντόλιας ο οποίος κέρδισε και το έπαθλο που ήταν ένα αγωνιστικό ποδήλατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον αγώνα υποστήριξε με την ομάδα του και ο γνωστός πρωταθλητής ποδηλασίας κ. Στέλιος Βάσκος.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καθιερωθεί ο ποδηλατικός αγώνας με τον γύρο του δήμου και να γίνει θεσμός.











ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  -  ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ 
Έχοντας ως στόχο την βελτίωση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, ο δήμος Καλλιδένδρου διοργάνωσε περιβαλλοντική εκπαίδευση και δενδροφύτευση στην έδρα του δήμου, το Βαλτινό.
Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Βαλτινού, και συμμετείχαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου με τους δασκάλους, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και άλλοι τοπικοί φορείς.
Στη δενδροφύτευση παραβρέθηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών με επί κεφαλής τον διευθυντή δασών, κ. Θεόδωρο Ντιντή και τον δασάρχη Τρικάλων, κ. Νικηφόρο Αντωνιάδη.
Κατά την περιβαλλοντική εκπαίδευση τονίστηκε η σημασία του δάσους για τον άνθρωπο καθώς και η αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Με τον ίδιο στόχο πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση και στο δημοτικό σχολείο της Φωτάδας από τους μαθητές και τους δασκάλους.
Η δενδροφύτευση έγινε σε χώρο του σχολείου (κήπους, παρτέρια κλπ).
Επίσης σε περιοχή του Δενδροχωρίου και του Εξαλόφου υλοποιήθηκε πρόγραμμα αναδάσωσης σε έκταση εξήντα (60) στρεμμάτων.
Η αναδάσωση περιλαμβάνει δένδρα Ακακίες ταχείας ανάπτυξης.









ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ο δήμος Καλλιδένδρου, οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Βαλτινού και Δενδροχωρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν σεμινάρια σε δυο ομάδες γονέων και σε μία ομάδα εφήβων του δήμου μας.
Στα συγκεκριμένα σεμινάρια εφαρμόστηκε το υλικό «Επικοινωνία στην Οικογένεια» και εντάσσονται στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων Πρωτογενούς Πρόληψης στην κοινότητα που υλοποιεί το Κ.Κ.Π. Τρικάλων.
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν το ρόλο των γονέων, στην επικοινωνία τους με τα παιδιά, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, τα χαρακτηριστικά της εφηβείας και τους λόγους που οδηγούν τους νέους στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Οι γονείς και οι έφηβοι ρούφησαν κυριολεκτικά αυτά που ειπώθηκαν, στα σεμινάρια από τα στελέχη του Κ.Κ.Π. Τρικάλων, κ. Άννα Καραμπίνα, Ντίνα Νταιλιάνη και Φανή Σακκά και αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια που έχει τους κανόνες της, τα όριά της, την επικοινωνία και την αγάπη.



ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  ΓΟΝΕΩΝ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ ΑΠΟ  ΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Το Κ.Κ.Π. Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιδένδρου, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου και δημοτικών σχολείων, καθώς και τους Πολιτιστικούς συλλόγους του Βαλτινού και Δενδροχωρίου, πραγματοποίησε σεμινάρια σε ομάδες γονέων, εφαρμόζοντας το υλικό «Επικοινωνία στην Οικογένεια».
Τα συγκεκριμένα σεμινάρια τα οποία εντάσσονται στα προγράμματα δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων Πρωτογενούς Πρόληψης στην κοινότητα, πραγματοποιήθηκαν στο Βαλτινό και στο Δενδροχώρι και διήρκησαν τρεις μήνες.
Ο σκοπός μας μέσα από τα σεμινάρια αυτά ήταν:
α) Η εκπαίδευση των γονέων στο σύγχρονο ρόλο τους, σαν εκπαιδευτές ζωής των παιδιών τους προκειμένου η μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή να γίνει με την μικρότερη δυνατή εκδαπάνηση και με τρόπο δημιουργικό και για τους δύο μακριά από τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις.
β) Η ενεργοποίηση της συμμετοχικής διάθεσης των γονέων στα πλαίσια του σχολείου ώστε σε συνεργασία με καθηγητές, δασκάλους και μαθητές να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα σχέσεων στο σχολικό περιβάλλον.
γ) Η δημιουργία στελεχών πρόληψης από τους γονείς που θα ήθελαν να εμπλακούν ενεργά στο πολύπυρηνικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών και άλλων προβλημάτων γενικότερα π.χ. βίας αντικοινωνικής ή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, διακοπής φοίτησης στο σχολείο κλπ.





ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΕΠΙΧΗΡΗΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
Ο νεοϊδρυθής Δήμος Καλλιδένδρου σύμφωνα με τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, αλλά και τη σημασία που δίνει στον κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό του ρόλο οφείλει να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη της της περιοχής.
Στην προσπάθειά μας αυτή και προκειμένου να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλήξαμε στην ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης Δήμου Καλλιδένδρου» (Δ.Ε.Κ.Α.Α. Καλλιδένδρου), η οποία έχει τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.
Η Δημοτική Επιχείρηση θα αποτελέσει έναν ευέλικτο μηχανισμό με τον οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πηγές χρηματοδότησης και να επωφεληθούμε από αναπτυξιακά προγράμματα για την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων και κοινωνικής πολιτικής.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν η Δ.Ε.Κ.Α.Α. Καλλιδένδρου θα αναλάβει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλαπλούς τομείς όπως:
-Υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα
-Προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής
-Προστασία του περιβάλλοντος
-Αναβάθμιση του πολιτισμικού και πολιτιστικού επιπέδου μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων που ενισχύουν τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό τον πολιτισμό κλπ.
Τέλος με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής μας, και επειδή το πεδίο δράσης είναι μεγάλο θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς του Νομού μας, αφού άλλωστε κοινός σκοπός όλων μας είναι η κοινωνική, πολιτισμική, και οικονομική αναβάθμιση και ευημερία του τόπου μας.





ΣΧΟΛΙΚΟΙ  ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ  ΕΝ ΔΡΑΣΗ!
Δύο κοπέλες ρυθμίζουν την κυκλοφορία κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Βαλτινού.
Ένας από τους Δήμους του Νομού Τρικάλων που έσπευσε να εφαρμόσει τον θεσμό του σχολικού τροχονόμου είναι και ο Δήμος Καλλιδένδρου.
Η υλοποίηση βέβαια του θεσμού αυτού οφείλεται κυρίως στις δυο νέες κοπέλες που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.
Πρόκειται για την Λίτσα Βλαστού και την Χαρούλα Μπαντόλια μόλις 19 και 20 ετών αντίστοιχα, οι οποίες αφού εκπαιδεύτηκαν φόρεσαν τις στολές των τροχονόμων με το κίτρινο γιλέκο και βρίσκονται πλέον σε καθημερινή βάση έξω από το Δημοτικό Σχολείο του Βαλτινού το πρωί από τις 7:30 μέχρι και τις 9:00 περίπου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο καθώς και από τις 12:30 μέχρι τις 14:00 περίπου, όταν δηλαδή τα παιδιά τελειώνουν.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Τσιγάρας που από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τις δύο κοπέλες ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι:
Με τον θεσμό του Σχολικού Τροχονόμου, που έχει σαν στόχο να βελτιώσει το επίπεδο της ασφάλειας αλλά και της ποιότητας της σχολικής κοινωνίας, γίνεται ένα θετικό βήμα προς την πρόοδο και την αναβάθμιση της ζωής.
Έτσι λοιπόν εάν θέλουμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων μας, θα πρέπει να επιδιώκουμε την καθιέρωση νέων θεσμών αξιοποιώντας κατάλληλα εκείνους τους μηχανισμούς και τα πρόσωπα που έχουν την διάθεση για συμμετοχή και προσφορά στα προβλήματα του τόπου μας.






ΤΗΛΕΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
ΓΙΑ... ΩΡΑ ΑΝΑΓΚΗΣ
Τηλεκαρδιογράφο φορητό απόκτησε ο Δήμος Καλλιδένδρου για έκτακτα και μη προβλήματα καρδιάς.
Ο τηλεκαρδιογράφος είναι ένα φορητό μηχάνημα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει στο σπίτι του ο δημότης Καλλιδένδρου, έτσι ώστε με τον παραμικρό πόνο ή κάποιο πρόβλημα καρδιάς μπορεί να συνδεθεί και να γίνει το καρδιογράφημα τηλεφωνικά, όπως βέβαια και η κάθε γνωμάτευση για το πρόβλημα που πιθανώς αντιμετωπίζει.
Σημαντική επίσης θα είναι η οφελιμότητά του και στα ΚΑΠΗ του Δήμου Καλλιδένδρου μιας και θα έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Τσιγάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
Ο Δήμος Καλλιδένδρου στοχεύει κατ’ αρχήν στη βελτίωση των υπαρχουσών κοινωνικών υποδομών αλλά και στη δημιουργία νέων που θα εξυπηρετούν ευρύτερες ομάδες κατοίκων και κυρίως εκείνους που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.
Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η εγκατάσταση στο Δήμο ενός τηλεκαρδιογράφου που με τη βοήθεια του επισκέπτη Ιατρού μπορεί να εξυπηρετεί δωρεάν όλους τους δημότες.
Ο τηλεκαρδιογράφος είναι συνδεδεμένος με το Ιατρικό Κέντρο Εξυπηρέτησης από το οποίο θα δίνονται οι γνωματεύσεις με τηλεσύνδεση. Είναι σχεδιασμένος για άμεση διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής π.χ. αρρυθμίας, ισχαιμίας ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του θα καλύπτονται από το Δήμο Καλλιδένδρου.
Μεθοδικά ο Δήμος παρεμβαίνει πλέον και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη λειτουργία υπηρεσιών και άλλων θεσμών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του.
Αυτό που έχει σημασία σύμφωνα με τον κ. Τσιγάρα είναι να προληφθούν καρδιακά επεισόδια και δυσάρεστες συνέπειες διότι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα.











ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΕΠΙΧΗΡΗΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
Ο νεοϊδρυθής Δήμος Καλλιδένδρου σύμφωνα με τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, αλλά και τη σημασία που δίνει στον κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό του ρόλο οφείλει να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη της της περιοχής.
Στην προσπάθειά μας αυτή και προκειμένου να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλήξαμε στην ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης Δήμου Καλλιδένδρου» (Δ.Ε.Κ.Α.Α. Καλλιδένδρου), η οποία έχει τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.
Η Δημοτική Επιχείρηση θα αποτελέσει έναν ευέλικτο μηχανισμό με τον οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πηγές χρηματοδότησης και να επωφεληθούμε από αναπτυξιακά προγράμματα για την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων και κοινωνικής πολιτικής.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν η Δ.Ε.Κ.Α.Α. Καλλιδένδρου θα αναλάβει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλαπλούς τομείς όπως:
-Υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα
-Προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής
-Προστασία του περιβάλλοντος
-Αναβάθμιση του πολιτισμικού και πολιτιστικού επιπέδου μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων που ενισχύουν τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό τον πολιτισμό κλπ.
Τέλος με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής μας, και επειδή το πεδίο δράσης είναι μεγάλο θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς του Νομού μας, αφού άλλωστε κοινός σκοπός όλων μας είναι η κοινωνική, πολιτισμική, και οικονομική αναβάθμιση και ευημερία του τόπου μας.











Ομιλία του Δημάρχου στα ΚΑΠΗ
Αιδεσιμότατε, Κύριε Νομάρχη, Σεβαστοί μου άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Κυρίες και Κύριοι.
Θα ήθελα κατ' αρχή να σας καλωσορίσω στην αποψινή εναρκτήρια εκδήλωσή μας, η οποία γίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ηλικιωμένων που είναι αφιερωμένη η αυριανή ημέρα 1η Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα όμως η αποψινή μας εκδήλωση είναι και η αρχή μιας οργανωμένης προσπάθειας η οποία έχει σαν στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον ευαίσθητο χώρο της Τρίτης ηλικίας.
Χρειάστηκαν αρκετοί αγώνες και επίμονες προσπάθειες για να έρθει η Τ.Α. πιο κοντά στον δημότη, ώστε να φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωσή του, την ποιότητα της ζωής του, και την δημιουργική του δράση.
Ο Δήμος Καλλιδένδρου, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας δημιούργησε 4 Κ.Α.Π.Η. όπου ένα εξ αυτών είναι και το ΚΑΠΗ της Φωτάδας.
Είναι Ν.Π.Δ.Δ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ. το οποίο ορίστηκε με απόφαση του Δημ. Συμβ. και η σύνθεσή του είναι η εξής:
Πρόεδρος είναι ο  εκάστοτε Δήμαρχος
Αντιπρόεδρος ο κ Κων/νος Κυριάκος
Γραμματέας ο κ Γεώργιος Ζησόπουλος
Μέλοι ο κ. Γεώργιος Τσιγάρας, ο κ. Ευάγγελος Απόχας, ο κ. Γεώργιος Πρεβέντας και η κα. Αναστασία Μπαλλά.
Επίσης πρέπει να σας πώ ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρήθηκε στο ΚΑΠΗ μας η αίθουσα αυτή στην οποία βρισκόμαστε, και πολύ σύντομα, αφού εξοπλίσουμε το χώρο με τα ανάλογα μέσα και υλικά, θα έχουμε την δυνατότητα να λειτουργεί ως μόνιμη στέγη.
H αποκατάσταση των ηλικιωμένων μέσα από το ΚΑΠΗ απαιτεί την υλοποίηση τριών βασικών αρχών για τα μέλη τους.
α) Την ενεργοποίησή τους με διάφορους τρόπους.
β) Την ψυχολογική τους υποστήριξη και,
γ) Την υποστήριξη της φυσικής τους κατάστασης.
Όλοι εμείς που διαχειριζόμαστε την λειτουργία και δραστηριοποίηση του ΚΑΠΗ έχουμε κατανοήσει βαθειά ότι υπηρετούμε ένα σημαντικό κοινωνικό και ανθρώπινο θεσμό και είμαστε διατεθειμένοι να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να πραγματώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο αύριο.
Με την φιλοσοφία μας, ότι κάθε κοινωνία, για να προάγει την ποιοτική ζωή των μελών της, έχει ανάγκη από τη δημιουργική δράση όλων των πληθυσμιακών της ομάδων, κάθε άτομο, χωρίς διάκριση ηλικίας ή κατάσταση υγείας και μειονεξίας, μπορεί να έχει τη θέση του μέσα στη μικρή η ευρύτερη κοινότητα σαν ζωντανό κύτταρο, εφόσον συνειδητοποιήσει τις ικανότητές του και δεν αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια άμεσα ή έμμεσα από το περιβάλλον του.
Τα ηλικιωμένα άτομα ζουν σε συνάρτηση με τον κοινωνικό τους περίγυρο και έχουν ανάγκη να παραμείνουν στην κοινότητα και να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά. Εάν δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις διαβίωσης, ζουν με την μοναξιά, την αδράνεια και την περιθωριοποίηση, καταστάσεις δηλαδή που καταλήγουν στην απώλεια της αυτοεκτίμησής τους και στην απόρριψή τους.
Εκείνο που πραγματικά χρειάζεται και έρχεται να καλύψει το ΚΑΠΗ μας, είναι να δώσουμε έμφαση, όλοι εμείς μαζί, σε ότι μπορεί να σημαίνει καλύτερη ζωή - με διαρκή σχέση αγάπης, στοργής και τρυφερότητας -σε ότι μπορεί να δημιουργεί περισσότερη «ΕΥΤΥΧΙΑ» για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και συνέδραμαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. 
Να ευχαριστήσω επίσης όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο ΚΑΠΗ Βαλτινού και σε όλους εσάς προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.











Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α  -  Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι του Δήμου Καλλιδένδρου εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, διαμαρτύρονται προς την Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Ο.Π.) για την απαράδεκτη απόφασή της να σταματήσει οριστικά την λειτουργία του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας Βαλτινού.
Παρά τις διαθέσεις, τις προθέσεις αλλά και τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες του Δήμου Καλλιδένδρου, για συνεργασία και στήριξη του ΚΕ.Φ.Ο. Βαλτινού, ώστε να αναβαθμιστεί και να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανάλογη ευαισθησία με αποτέλεσμα η διοίκηση του να προβεί στην λήψη απόφασης της κατάργησή του.
Επειδή πιστεύουμε πως η λειτουργία του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας Βαλτινού επιβάλλεται από την ανάγκη στήριξης της υπαίθρου και της βοήθειας των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, έχοντας εξασφαλίσει από τους κοινωνικούς φορείς τις βασικές προϋποθέσεις ανθρώπινης διαβίωσης, καταγγέλλουμε και κάνουμε γνωστό σε όλους την έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Αντιτιθέμεθα δε, σε εκείνες τις πολιτικές που αδιαφορούν για τα προβλήματα της υπαίθρου και κλείνουν παιδικούς σταθμούς και σχολεία, εκτοπίζοντας έτσι τους νέους από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα.