Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Έτος 2003

Γκαμπλιώνης Κωνσταντίνος Δήμαρχος Καλλιδένδρου 2003 - 2006






Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Καπλάνης Στέφανος του Ευθ.
















Αύξηση στα τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού
Στο Δήμο Καλλιδένδρου. 
Την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 7%, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, του Δήμου Καλλιδένδρου στην συνεδρίαση της 27-11-2003 του Δ.Σ., σε μια εποχή όπου η οικονομική κατάσταση των πολιτών βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.
 Μια σειρά λανθασμένων και άστοχων χειρισμών στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση της  αύξησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
 Η αύξηση αυτή βεβαίως δεν δικαιολογείται γιατί δεν έγινε κανένα επί πλέον έργο, που να επηρέασε το ισοζύγιο των ανταποδοτικών τελών, (τα έσοδα και τα έξοδα) του Δήμου. Δεν έγινε δηλαδή καμιά επέκταση ηλεκτροφωτισμού,  και δεν δημιουργήθηκε καμιά επί πλέον υπηρεσία προς τον πολίτη, που να αφορά τα συγκεκριμένα τέλη και να δικαιολογεί την αύξηση.
 Όμως οι λανθασμένοι χειρισμοί, όπως για παράδειγμα στην διαχείριση των απορριμμάτων, όπου δεν έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση στο Δήμο Τρικκαίων, με διπλάσια σχεδόν τιμή από πριν, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τα έξοδα του δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Επί πλέον μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια ή  πρωτοβουλία για την εξεύρεση ή τη δημιουργία  πόρων, ούτε υιοθετήθηκαν εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης και αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων.
Στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε η πρότασή μου, αντί της αύξησης των ανταποδοτικών τελών  να γίνει  επανέλεγχος των δηλωθέντων ( σε εμβαδόν φωτιζόμενη επιφάνεια) ακινήτων, ώστε να προκύψουν: 1) τα πραγματικά στοιχεία, 2) να εκλείψει η αδικία σε βάρος των δημοτών και 3) να δημιουργηθούν  έσοδα για το δήμο μας, και να αποφύγουμε έτσι την αύξηση των τελών.
 Δυστυχώς όμως η πρόταση αυτή  δεν έτυχε καμιάς υποστήριξης και προτιμήθηκε η εύκολη λύση της αύξησης των τελών.
Τα βαρύγδουπα προεκλογικά λόγια, για φιλολαϊκή πολιτική και οι υποσχεσειολογίες του  Δημάρχου κ. Καμπλιώνη εξανεμίστηκαν μπροστά  στις πρώτες δυσκολίες, και βεβαίως την «νύφη» καλούνται να πληρώσουν τώρα οι δημότες
Φυσικά,  δεν ψήφισα την αύξηση των δημοτικών τελών και με αυτή μου την παρέμβαση στον τύπο θέλω να δημοσιοποιώ την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Καλλιδένδρου ώστε  να διαμηνύσω προς όλους τους δημότες την απαράδεκτη, αντιλαϊκή  και προκλητική πολιτική της Δημοτικής Αρχής. 
Δημήτρης Τσιγάρας

Δημοτικός Σύμβουλος


ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΠΡΟΣΩΠΩΝ Κ.Α.Π.Η. των Δ.Δ. Βαλτινού, Δενδροχωρίου, Κάτω Ελάτης και Φωτάδας.



 Έργο: "ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ Τ.Δ. ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙΟΥ"





ΕΝΣΤΑΣΗ
Τσιγάρας Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλλιδένδρου
Τρίκαλα 1 Οκτωβρίου 2004
Προς
Διευθυντή της Τ. Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης Ν. Τρικάλων
 κ. Βασίλη Τσατσάγια
Κοιν. Δήμαρχο Καλλιδένδρου κ. Κ. Γκαμπλιώνη
Θεμα:    «Κοπή δέντρων στο Δημοτικό σχολείο Βαλτινού»
Κύριε Διευθυντά.
Στον αύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Βαλτινού υπήρχαν δέκα αιωνόβια  δέντρα, Πεύκης, τα οποία χρονολογούνταν μαζί με την ηλικία της ίδρυσης του σχολείου.
Τα δέντρα αυτά, εκτός από την φυσική τους ωφελιμότητα , δηλαδή την αισθητική του χώρου και την συμβολή τους στο υγιές περιβάλλον, ήταν συνδεδεμένα με την ιστορικότητα του τόπου και επιπλέον είχαν συναισθηματική αξία για τους κατοίκους του Βαλτινού, που έζησαν και μαθήτευσαν ως μαθητές στο σχολείο.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2004 εντελώς ξαφνικά και χωρίς να υπάρξει καμιά συζήτηση ή να έχει ληφθεί καμιά απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα δέντρα κόπηκαν με εντολή του Δημάρχου κ. Κ. Γκαμπλιώνη.
Ανεξάρτητα από το γεγονός αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να κοπούν τα δέντρα, η ενέργειά  αυτή του Δημάρχου καταδεικνύει την αλαζονική, αντιδημοκρατική και επικίνδυνη συμπεριφορά του, την ασυδοσία των πράξεών του, και τις αδιαφανείς διαδικασίες του τρόπου λειτουργίας και αντιμετώπισης των δημοτικών μας υποθέσεων.
Με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καλλιδένδρου και σύμφωνα με τον νόμο που παρέχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση της άσκησης των καθηκόντων μου, θεωρώ σκόπιμο να σας ενημερώσω επί του θέματος ώστε να ασκηθεί από την υπηρεσία σας  έλεγχος σε μια σειρά παράτυπων και παράνομων ενεργειών του Δημάρχου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν επί του θέματος είναι:
1)    Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και δημοκρατικά να ληφθεί η όποια απόφαση για την τύχη των δέντρων, αφού λόγοι που να δικαιολογούν το κατεπείγον του θέματος δεν υπήρχαν;
2)    Σε ποια νομική βάση στηρίχθηκε η ενέργεια αυτή του Δημάρχου, χωρίς να υπάρχει απόφαση οργάνου να κοπούν τα δέντρα;
3)    Γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ. Βαλτινού όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις;
4)    Τι απέγινε η ξυλεία που προέκυψε από τη κοπή των δένδρων, τα οποία αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας;
5)    Σε ποια νομική βάση στηρίχθηκε η διαδικασία διάθεσης της ξυλείας (ανάθεση, διαγωνισμός, παραχώρηση) εκεί που διατέθηκε.
Με την ελπίδα ότι δεν θα ξανά υπάρξουν τέτοια φαινόμενα κατάργησης των θεσμικών οργάνων από τον Δήμαρχο Καλλιδένδρου  ο οποίος αυτοβούλως λειτουργεί φέρεται και διάγει ως πάνσοφος, περιμένουμε τις απαντήσεις του, καθώς και τις δικές σας ενέργειες.
  


Εγγειοβελτιωτικά έργα για τους αγρότες
Με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαΐου επλήγησαν αρκετές καλλιέργειες στο νομό Τρικάλων και πλημμύρισαν ολόκληρες εκτάσεις. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά παρατηρείται συχνά σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Στο Δήμο Καλλιδένδρου οι επιπτώσεις αυτής της θεομηνίας ήταν σημαντικές με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά οι καλλιέργειες και να διπλασιαστούν τα έξοδα των αγροτών για τις επανασπορές στις φυτρωμένες αλλά και στις αφύτρωτες καλλιέργειες.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης με υπόμνημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητάει (και καλά κάνει) την αποζημίωση των αγροτών.
Όμως, αν θα αποζημιωθούν οι αγρότες και πόσο; δεν το γνωρίζουμε.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι, πως τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή έχουν να συντηρηθούν εκ της αρχικής τους κατασκευής με αποτέλεσμα να μην έχουν ικανοποιητική λειτουργικότητα και ως εκ τούτου να γίνεται κακή αποστράγγιση του πεδινού χώρου της περιοχής.
Το δίκτυο καναλιών απορροής υδάτων που έχει να συντηρηθεί 30 περίπου χρόνια με τις διάφορες προσχώσεις, την αυτοφυή βλάστηση και την ρύπανση, έχει σχεδόν αποφραχτεί και εμποδίζεται η διέλευση των υδάτων.   
Επειδή το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων και σχετικά αιτήματα έχουν τεθεί από το Δήμο Καλλιδένδρου και τους διάφορους φορείς, θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα και χωρίς καθυστερήσεις να ξεκινήσει ο καθαρισμός και η διάνοιξη των καναλιών, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα των συχνών πλημμυρών και να διασφαλίζεται κατά κάποιο τρόπο το εισόδημα των αγροτών.
Δημήτρης Τσιγάρας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλλιδένδρου